czwartek, 17 lipca 2014

W piękny poranek dobre śniadanie :)






Dzisiaj na śniadanko:  omlet na styl francuski. (1-2 osoby)

Składniki :

3 jajka
1 duża łyżka jogurtu naturalnego
3 plasterki pomidora
1 średnia pieczarka
kilka listków świeżego szpinaku
pieprz
sól
zioła prowansalskie
szczypior

Omlet potrzebuje trochę wprawy, jednak myślę, że poradzicie sobie z tym bez trudu.
Zaczynamy od wbicia trzech jajek do miski, do tego dodajemy pieprz, sól, zioła (oczywiście roztarte w dłoniach) i dużą łyżkę jogurtu. Wszystko mieszamy trzepaczką tak, aby wprowadzić jak najwięcej powietrza do masy jajecznej. Dzięki temu omlet będzie puszysty.
Kroimy 3 duże plastry pomidora, pieczarkę w cieniutkie płatki i drobno szczypiorek, odstawiamy.

Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło lub oliwę (jak kto woli), wlewamy masę jajeczną.
Ustawiamy mały ogień.
Małą drewnianą packą delikatnie odsuwamy ścięte jajko do środka patelni tak, aby płynna masa wlewała się w to miejsce. Powtarzamy tą czynność do momentu kiedy zauważymy, że spód omleta jest już "sztywny/spieczony", wtedy delikatnie ruszamy patelnią sprawdzając, czy omlet odkleił się już od dna patelni. Podpiekamy jeszcze chwilę i na połowę omleta układamy pomidora, pieczarki, i szpinak. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Zdejmujemy z ognia i zsuwamy delikatnie na talerz, ale tylko do połowy, wtedy szybkim ruchem patelni składamy omleta na pół. Całość posypujemy szczypiorkiem. Gotowe :)

Smacznego :)

Ps.
Jeśli będziecie potrzebować jakiś dodatkowych informacji, piszcie w komentarzach swoje wątpliwości. Chętnie odpowiemy na Wasze pytania. Czekamy też na zdjęcia, najlepiej na facebook.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz