Wakacje :)
Okres wakacji i lata to dla nas najpiękniejsza część roku :)
Jest ciepło, wszystko jest piękne, zielone, dużo kwiatów, mnóstwo warzyw i owoców. Uwielbiamy to :)
Dzisiaj przygotowaliśmy coś specjalnego w wakacyjnych klimatach.
Jak każdy uwielbiamy podróże. Dzisiejszym obiadem chcemy Was zabrać w podróż do słonecznej Grecji, a konkretnie na Korfu :)
Korfu to wyspa na Morzu Jońskim, w pobliżu wybrzeża Albanii, najbardziej zielona ze wszystkich wysp greckich. Cudowne plaże i krystalicznie czyste morze. Poprostu cudo. Takie też jest tam jedzenie. Nasza propozycja na dzisiejsze menu to Kolokito keftedes - placuszki z cukinii. Ale zanim przepis, nacieszcie oczy pięknem wyspy.
Już wystarczy ?
Jeśli chcecie więcej, to możecie zajrzeć na stronę : KORFU
A teraz coś dla podniebienia.
Kolokito keftedes - placuszki z cukini (4-5 osób)
Placuszki :
2 młode cukinie
1 twarożek (najlepszy z Lidla)
2 jajka
bułka tarta (jak to mówią "ile zabierze")
pieprz
sól
zioła (my dodaliśmy tymianek)
Sos Tzatziki :
1 duży jogurt naturalny typu greckiego (my preferujemy z Biedronki)
2 średnie ogórki gruntowe
1 średni ogórek konserwowy
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
pieprz
sól
Grecka sałatka :
1 sałata lodowa
2 średniej wielkości pomidory
1 większy ogórek gruntowy
2 łyżki kukurydzy konserwowej
1/2 czerwonej cebuli
oliwki (my lubimy zielone z papryką, ale mogą być inne)
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 cytryny
Placuszki : Do miski, po uprzednim umyciu w ciepłej wodzie, ścieramy cukinie (przez większe oczka tarki).
Dodajemy rozdrobniony twaróg, wbijamy 2 jajka, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem odrobiną soli i rozcieramy w dłoniach sporą ilość ziół.
Wyrabiamy ciasto dodając bułkę tartą, aż masa przestanie się mocno kleić do rąk. Odrywamy po kawałku i tworzymy z nich placuszki średnicy ok. 8 cm.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na złoty kolor.
Sos : Do miseczki na większych oczkach tarki ścieramy ogórki ze skórką (wcześniej dobrze umyte pod ciepłą wodą). Dodajemy zmiażdżony czosnek i łyżkę majonezu, doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko mieszamy i gotowe :) w innej wersji możemy dodać posiekany koperek.
Sałatka : Kilka liści sałaty lodowej rwiemy na małe kawałki, dodajemy pokrojone w półplasterki pomidory i ogórek. Cebule kroimy w cieniutkie płatki (półplasterki), dodajemy kukurydzę i oliwki.
Przyprawiamy pieprzem i solą. Całość polewamy oliwą z oliwek i obficie skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Wszystko mieszamy i mamy gotową sałatkę.
Mamy nadzieję, że poczujecie się choćby odrobinę jak na Korfu i będziecie częściej wracać do tego wspaniałego dania.
Smacznego :) Dziś polecała Vega
Jest ciepło, wszystko jest piękne, zielone, dużo kwiatów, mnóstwo warzyw i owoców. Uwielbiamy to :)
Dzisiaj przygotowaliśmy coś specjalnego w wakacyjnych klimatach.
Jak każdy uwielbiamy podróże. Dzisiejszym obiadem chcemy Was zabrać w podróż do słonecznej Grecji, a konkretnie na Korfu :)
Korfu to wyspa na Morzu Jońskim, w pobliżu wybrzeża Albanii, najbardziej zielona ze wszystkich wysp greckich. Cudowne plaże i krystalicznie czyste morze. Poprostu cudo. Takie też jest tam jedzenie. Nasza propozycja na dzisiejsze menu to Kolokito keftedes - placuszki z cukinii. Ale zanim przepis, nacieszcie oczy pięknem wyspy.
Już wystarczy ?
Jeśli chcecie więcej, to możecie zajrzeć na stronę : KORFU
A teraz coś dla podniebienia.
Kolokito keftedes - placuszki z cukini (4-5 osób)
Placuszki :
2 młode cukinie
1 twarożek (najlepszy z Lidla)
2 jajka
bułka tarta (jak to mówią "ile zabierze")
pieprz
sól
zioła (my dodaliśmy tymianek)
Sos Tzatziki :
1 duży jogurt naturalny typu greckiego (my preferujemy z Biedronki)
2 średnie ogórki gruntowe
1 średni ogórek konserwowy
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
pieprz
sól
Grecka sałatka :
1 sałata lodowa
2 średniej wielkości pomidory
1 większy ogórek gruntowy
2 łyżki kukurydzy konserwowej
1/2 czerwonej cebuli
oliwki (my lubimy zielone z papryką, ale mogą być inne)
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 cytryny
Placuszki : Do miski, po uprzednim umyciu w ciepłej wodzie, ścieramy cukinie (przez większe oczka tarki).
Dodajemy rozdrobniony twaróg, wbijamy 2 jajka, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem odrobiną soli i rozcieramy w dłoniach sporą ilość ziół.
Wyrabiamy ciasto dodając bułkę tartą, aż masa przestanie się mocno kleić do rąk. Odrywamy po kawałku i tworzymy z nich placuszki średnicy ok. 8 cm.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na złoty kolor.
Sos : Do miseczki na większych oczkach tarki ścieramy ogórki ze skórką (wcześniej dobrze umyte pod ciepłą wodą). Dodajemy zmiażdżony czosnek i łyżkę majonezu, doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko mieszamy i gotowe :) w innej wersji możemy dodać posiekany koperek.
Sałatka : Kilka liści sałaty lodowej rwiemy na małe kawałki, dodajemy pokrojone w półplasterki pomidory i ogórek. Cebule kroimy w cieniutkie płatki (półplasterki), dodajemy kukurydzę i oliwki.
Przyprawiamy pieprzem i solą. Całość polewamy oliwą z oliwek i obficie skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny. Wszystko mieszamy i mamy gotową sałatkę.
Mamy nadzieję, że poczujecie się choćby odrobinę jak na Korfu i będziecie częściej wracać do tego wspaniałego dania.
Smacznego :) Dziś polecała Vega
Komentarze
Prześlij komentarz