czwartek, 24 lipca 2014

Kurkowy sezon ! - Tagliatelle z kurkami

Witajcie w deszczowy dzień :)

Dzisiejsza pogoda nastroiła nas do zaproponowania Wam czegoś, co raczej kojarzymy z deszczem, czyli jesień i grzyby.
Sezon kurkowy w pełni, ceny w marketach za opakowanie znacznie spadły, więc poczujmy smak lasu. Oczywiście, każdy może wybrać się samodzielnie na zbiory :) Przy okazji zażyć świeżego powietrza, odstresować się. Polecamy gorąco !

Poczujcie zapach lasu i grzybów :)  Myślicie już o wyprawie po kurki ?







Włosi mają swoje "Tagliatelle con funghi porcini", czyli po naszemu makaron z borowikami.
Znane danie z kuchni włoskiej, ale co tam.
My swoje pomysły mamy również. Domyślamy się, że Ameryki nie odkrywamy naszą propozycją, jednak u nas popularniejsze są kurki w śmietanie podawane z chlebem, podobnie jak inne grzyby leśne.

My proponujemy kurki w nieco bardziej wykwintny sposób.  Zobaczcie :)





Tagliatelle z kurkami (4 osoby)

Składniki :

1 opakowanie kurek lub tyle samo nazbieranych własnoręcznie.
1 duża cebula
250 gram śmietany słodkiej (max. 18%)
1 opakowanie makaronu tagliatelle
sól, pieprz, oliwa z oliwek

Nastawiamy osoloną wodę na makaron, a w tym czasie oczyszczamy kurki, kroimy cebulę w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła.
Po 2-3 min. dodajemy oczyszczone kurki i również dusimy ok. 2 min.
Teraz wlewamy całą słodką śmietanę i dusimy, aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy sól do smaku i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i zmniejszamy ogień do minimum.
Makaron ugotowany przelewamy lekko wodą, ale nie koniecznie. Są dwie szkoły, więc jak wolicie.
Na pewno ważne jest polanie makaronu oliwą z oliwek. Nadaje ona piękny zapach i dodatkowy smak. Przekładamy makaron do patelni z kurkami, wszystko mieszamy i wyłączamy ogień.
Podajemy w głębokich talerzach.


Życzymy smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz