piątek, 25 lipca 2014

Kolorowo - ciąg dalszy :)

Witajcie kochani w popołudniowy piątek :)

Rozpoczęliśmy dzień kolorowo, tak więc obiad musi być kontynuacją kolorowego menu.
Zawsze kolorowe jedzenie pobudza wszystkie kubki smakowe i od samego patrzenia chce się nam jeść, zauważyliście to u siebie ? Na pewno :)
Wszystko co kolorowe kojarzy się nam z latem, ciepłymi dniami, urlopem, miłym wypoczynkiem czy po prostu np. ogródkiem babci :)

Dla nas kolorowe jedzenie to proste skojarzenie z ciepłymi wyspami i muzyką reggae.
Czyli Jamajka :)

Taki obraz zawsze nam stoi przed oczami, kiedy myślimy o ciepłych wakacjach i miłym spędzaniu czasu. Czyż nie ?






















Piękne klimaty? No to jeszcze trochę muzyki :


https://www.youtube.com/watch?v=sonYFxHHvaM

Tak też pokazuje świat w swoich pracach Carl Warner. Świat poprzez jedzenie, z którego tworzy piękne obrazy. Znacie te prace ?

Koralowa wyspa :

Górski pejzaż :






















Więcej : www.carlwarner.com

Nasz dzisiejszy obiad również odnosi się do dużej ilości barw.



Nadziewana cukinia z grzankami (4 osoby)

Składniki :

2 młode cukinie (średniej wielkości)
1 duży pomidor czerwony
2 małe pomidory żółte
3 średnie pieczarki
1 łyżka kukurydzy konserwowej
1 średnia cebula (czerwona da lepszy efekt wizualny)
4 grubsze kromki bułki wrocławskiej
oregano, bazylia, pieprz
oliwa z oliwek

Cukinie dobrze myjemy ciepłą wodą, odcinamy końcówkę z ogonkiem. Każdą cukinię przecinamy na dwie części wzdłuż tak, aby powstały nam dwie "łódeczki". Wycinamy środek. Najlepiej zrobić to delikatnie nożem, aby zostało nam jak najwięcej twardszej części, resztę wyskrobujemy łyżką stołową. Części z pestkami wyrzucamy, twardsze części kroimy drobno i przekładamy do miski.
Pomidory kroimy w drobną kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. Czerwonego pomidora dodajemy do wcześniej pokrojonej cukinii, a żółte wkładamy do osobnej miseczki. Możemy dodać do żółtych pomidorów nieco czerwonego pomidora, żeby wzmocnić efekt estetyczny :). Posypujemy ziołami i pieprzem, skrapiamy nieco oliwą. Odstawiamy.
Kroimy w drobną kostkę cebulę i pieczarki, dodajemy do miski z cukinią i czerwonym pomidorem.
Na koniec dosypujemy kukurydzę i wszystko dobrze mieszamy, również dodajemy zioła i oliwę.
Mieszamy i wypełniamy wydrążone cukinie farszem, posypujemy obficie startym żółtym serem. Odstawiamy. Dania nie solimy, ponieważ ser żółty jest słony.

Teraz czas na grzanki :)
Z bułki wrocławskiej odkrawamy 4 duże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem i nakładamy na każdą żółte pomidory. Lekko posypujemy startym żółtym serem.

Do nagrzanego do 180 C piekarnika wstawiamy cukinie i nastawiamy czas na 15 min. Po ok. 5 minutach do piekarnika wstawiamy również grzanki.

Po upieczeniu podajemy z sosem czosnkowym i/lub słodkim sosem chili.

Życzymy smacznego :)

Mamy nadzieje, że uprzyjemniliśmy Wam piątek tym daniem i będziecie często wracać do nas po przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz