Upały dokuczają ?
Upały jak na południu Europy, tak więc przygotowaliśmy dla Was propozycję z południa Włoch.
Jednak podawane z klasycznymi pomidorami w jogurcie, niektórzy robią to ze śmietaną.
Danie nie wymaga długiego siedzenia w kuchni, co jest szczególnie przydatne, jeśli mamy na dworze 35 C.
Czas przygotowania to zaledwie czas potrzebny do ugotowania makaronu.
Spaghetti z ziołami i pomidorami w jogurcie. (4 osoby)
Składniki :
1/2 paczki spaghetti
3 duże pomidory
1/2 cebuli
5 łyżek oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
1 ząbek czosnku
roszponka
Gotujemy makaron al dente. W czasie kiedy makaron się gotuje, kroimy pomidory, najlepiej nieregularnie. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i odrobinę soli, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek.
Makaron al dente przelewamy wodą, aby powstrzymać proces gotowania. Odstawiamy, a na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek i wsypujemy sporą ilość ziół i jeden przeciśnięty ząbek czosnku . Delikatnie przesmażamy tak, aby czosnek jedynie zeszklił się. Dodajemy makaron i wszystko mieszamy, aby zioła z czosnkiem pokryły makaron. Wyłączamy gaz.
Makaron kładziemy na talerz i na niego wykładamy pomidory z jogurtem. Posypujemy listkami roszponki lub szczypiorkiem.
Smacznego :)
Całość pracy nie zajmie Wam więcej niż 20 min., i uciekamy z kuchni rozkoszować się pysznym orzeźwiającym daniem.
Komentarze
Prześlij komentarz