Weekend ! Czas na coś trudniejszego :)

Witajcie w sobotę :)

Jeśli nigdzie nie wyjeżdżacie to macie więcej czasu na przygotowanie pysznego obiadu dla siebie i rodziny :)

Dziś chcemy Was zabrać do Chin. To kraina pierożków. Mają ich całe mnóstwo w różnych odmianach. Bardzo popularną formą sprzedaży jest po prostu ulica.























Chiny to kraj niezwykłych kontrastów. Dużo kolorów i szarości, biedy i bogactwa.



Każdy z nas marzy o podróży do tego pięknego kraju. My chcemy Wam pokazać tylko niewielką część.
Jeśli chcielibyśmy pisać o wszystkim, chyba musielibyśmy założyć wyłącznie bloga o Chinach :)

Jak wiecie uwielbiamy kolory, więc skupimy się na jednym niezwykłym miejscu w Chinach.

Zhangye Danxia Landform Geological Park  położony jest w północno-zachodniej prowincji Chin  GANSUW miejscu tym wielobarwne formacje kształtowane przez ponad 24 miliony lat w czerwonym piaskowcu stworzyły dzieło, w które trudno uwierzyć. Budzące zachwyt kolorowe góry, wzgórza i klify przyciągają turystów z całego świataTa część Parku Geologicznego Chin została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.


Podziwiajcie :)

































Piękne miejsce, wręcz nie wyobrażalne, że stworzone przez naturę.
Już teraz wiemy skąd powstała klasyczna chińska mieszanka :) Widzicie podobieństwo ?



































No to teraz do pracy :)

Nasza propozycja dzisiejszego menu : Pierożki z klasyczną mieszanką chińską.





























Chińskie pierożki (4-5 osób)

Składniki :


Farsz:

klasyczna chińska mieszanka
przyprawa 5 smaków
1 łyżeczka imbiru
pieprz
sos sojowy
sos chili (pikantny)
tymianek

Ciasto :
pół kg mąki pszennej typ 650
gorąca przegotowana woda
łyżka oleju

Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy mieszankę chińską, wszystko dusimy do miękkości. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, pół łyżeczki sosu chili,

możecie dodać więcej, jeśli lubicie mocno pikantne jedzenie.  Posypujemy pieprzem, tymiankiem (rozcieramy w rękach) i skrapiamy sosem sojowym. Nie solimy! Sos sojowy jest wystarczająco słony. Kiedy warzywa staną się miękkie przekładamy do miski i dobrze siekamy nożem, aby uzyskać jak najmniejsze kawałeczki farszu. Musimy chwilę odczekać, aby farsz ostygł. W tym czasie przygotowujemy ciasto.

Przygotowanie ciasta: Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne, dodajemy łyżeczkę imbiru. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować. Nożem kroimy ciasto na kwadraty o boku 5-6 cm. Nakładamy niewielką ilość farszu i sklejamy rogi ze sobą tworząc kwadratowe sakiewki. 

Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy jak klasyczne pierogi, czyli jakieś 2-3 min. od wypłynięcia, nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas.

Wykładamy na talerze, odlewamy wodę, która spłynęła z pierogów, posypujemy sezamem i podajemy z sosem sojowym.



Jest to bardzo proste i tanie danie, jednak niezwykle smaczne. Osobiście przepadamy za tymi pierożkami :)

Mamy nadzieję, że również posmakują Wam i będziecie często je robić u siebie w domu :)

Życzymy smacznego i miłego weekendu.


Vega i Tanyo

Komentarze

Popularne posty