Weekend ! Czas na coś trudniejszego :)
Witajcie w sobotę :)
Jeśli nigdzie nie wyjeżdżacie to macie więcej czasu na przygotowanie pysznego obiadu dla siebie i rodziny :)
Dziś chcemy Was zabrać do Chin. To kraina pierożków. Mają ich całe mnóstwo w różnych odmianach. Bardzo popularną formą sprzedaży jest po prostu ulica.
Chiny to kraj niezwykłych kontrastów. Dużo kolorów i szarości, biedy i bogactwa.
Każdy z nas marzy o podróży do tego pięknego kraju. My chcemy Wam pokazać tylko niewielką część.
Jeśli chcielibyśmy pisać o wszystkim, chyba musielibyśmy założyć wyłącznie bloga o Chinach :)
Jak wiecie uwielbiamy kolory, więc skupimy się na jednym niezwykłym miejscu w Chinach.
Zhangye Danxia Landform Geological Park położony jest w północno-zachodniej prowincji Chin GANSU. W miejscu tym wielobarwne formacje kształtowane przez ponad 24 miliony lat w czerwonym piaskowcu stworzyły dzieło, w które trudno uwierzyć. Budzące zachwyt kolorowe góry, wzgórza i klify przyciągają turystów z całego świata. Ta część Parku Geologicznego Chin została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Piękne miejsce, wręcz nie wyobrażalne, że stworzone przez naturę.
Już teraz wiemy skąd powstała klasyczna chińska mieszanka :) Widzicie podobieństwo ?
No to teraz do pracy :)
Nasza propozycja dzisiejszego menu : Pierożki z klasyczną mieszanką chińską.
Chińskie pierożki (4-5 osób)
Składniki :
Farsz:
klasyczna chińska mieszanka
przyprawa 5 smaków
1 łyżeczka imbiru
pieprz
sos sojowy
sos chili (pikantny)
tymianek
Ciasto :
pół kg mąki pszennej typ 650
gorąca przegotowana woda
łyżka oleju
Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy mieszankę chińską, wszystko dusimy do miękkości. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, pół łyżeczki sosu chili,
możecie dodać więcej, jeśli lubicie mocno pikantne jedzenie. Posypujemy pieprzem, tymiankiem (rozcieramy w rękach) i skrapiamy sosem sojowym. Nie solimy! Sos sojowy jest wystarczająco słony. Kiedy warzywa staną się miękkie przekładamy do miski i dobrze siekamy nożem, aby uzyskać jak najmniejsze kawałeczki farszu. Musimy chwilę odczekać, aby farsz ostygł. W tym czasie przygotowujemy ciasto.
Przygotowanie ciasta: Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne, dodajemy łyżeczkę imbiru. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować. Nożem kroimy ciasto na kwadraty o boku 5-6 cm. Nakładamy niewielką ilość farszu i sklejamy rogi ze sobą tworząc kwadratowe sakiewki.
Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy jak klasyczne pierogi, czyli jakieś 2-3 min. od wypłynięcia, nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas.
Wykładamy na talerze, odlewamy wodę, która spłynęła z pierogów, posypujemy sezamem i podajemy z sosem sojowym.
Jest to bardzo proste i tanie danie, jednak niezwykle smaczne. Osobiście przepadamy za tymi pierożkami :)
Mamy nadzieję, że również posmakują Wam i będziecie często je robić u siebie w domu :)
Życzymy smacznego i miłego weekendu.
Vega i Tanyo
Jeśli nigdzie nie wyjeżdżacie to macie więcej czasu na przygotowanie pysznego obiadu dla siebie i rodziny :)
Dziś chcemy Was zabrać do Chin. To kraina pierożków. Mają ich całe mnóstwo w różnych odmianach. Bardzo popularną formą sprzedaży jest po prostu ulica.
Chiny to kraj niezwykłych kontrastów. Dużo kolorów i szarości, biedy i bogactwa.
Każdy z nas marzy o podróży do tego pięknego kraju. My chcemy Wam pokazać tylko niewielką część.
Jeśli chcielibyśmy pisać o wszystkim, chyba musielibyśmy założyć wyłącznie bloga o Chinach :)
Jak wiecie uwielbiamy kolory, więc skupimy się na jednym niezwykłym miejscu w Chinach.
Zhangye Danxia Landform Geological Park położony jest w północno-zachodniej prowincji Chin GANSU. W miejscu tym wielobarwne formacje kształtowane przez ponad 24 miliony lat w czerwonym piaskowcu stworzyły dzieło, w które trudno uwierzyć. Budzące zachwyt kolorowe góry, wzgórza i klify przyciągają turystów z całego świata. Ta część Parku Geologicznego Chin została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Podziwiajcie :)
Piękne miejsce, wręcz nie wyobrażalne, że stworzone przez naturę.
Już teraz wiemy skąd powstała klasyczna chińska mieszanka :) Widzicie podobieństwo ?
No to teraz do pracy :)
Nasza propozycja dzisiejszego menu : Pierożki z klasyczną mieszanką chińską.
Chińskie pierożki (4-5 osób)
Składniki :
Farsz:
klasyczna chińska mieszanka
przyprawa 5 smaków
1 łyżeczka imbiru
pieprz
sos sojowy
sos chili (pikantny)
tymianek
Ciasto :
pół kg mąki pszennej typ 650
gorąca przegotowana woda
łyżka oleju
Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy mieszankę chińską, wszystko dusimy do miękkości. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, pół łyżeczki sosu chili,
możecie dodać więcej, jeśli lubicie mocno pikantne jedzenie. Posypujemy pieprzem, tymiankiem (rozcieramy w rękach) i skrapiamy sosem sojowym. Nie solimy! Sos sojowy jest wystarczająco słony. Kiedy warzywa staną się miękkie przekładamy do miski i dobrze siekamy nożem, aby uzyskać jak najmniejsze kawałeczki farszu. Musimy chwilę odczekać, aby farsz ostygł. W tym czasie przygotowujemy ciasto.
Przygotowanie ciasta: Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne, dodajemy łyżeczkę imbiru. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować. Nożem kroimy ciasto na kwadraty o boku 5-6 cm. Nakładamy niewielką ilość farszu i sklejamy rogi ze sobą tworząc kwadratowe sakiewki.
Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy jak klasyczne pierogi, czyli jakieś 2-3 min. od wypłynięcia, nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas.
Wykładamy na talerze, odlewamy wodę, która spłynęła z pierogów, posypujemy sezamem i podajemy z sosem sojowym.
Jest to bardzo proste i tanie danie, jednak niezwykle smaczne. Osobiście przepadamy za tymi pierożkami :)
Mamy nadzieję, że również posmakują Wam i będziecie często je robić u siebie w domu :)
Życzymy smacznego i miłego weekendu.
Vega i Tanyo
Komentarze
Prześlij komentarz