Jeśli nigdzie nie wyjeżdżacie to macie więcej czasu na przygotowanie pysznego obiadu dla siebie i rodziny :)
Dziś chcemy Was zabrać do Chin. To kraina pierożków. Mają ich całe mnóstwo w różnych odmianach. Bardzo popularną formą sprzedaży jest po prostu ulica.
Chiny to kraj niezwykłych kontrastów. Dużo kolorów i szarości, biedy i bogactwa.
Każdy z nas marzy o podróży do tego pięknego kraju. My chcemy Wam pokazać tylko niewielką część.
Jeśli chcielibyśmy pisać o wszystkim, chyba musielibyśmy założyć wyłącznie bloga o Chinach :)
Jak wiecie uwielbiamy kolory, więc skupimy się na jednym niezwykłym miejscu w Chinach.
Zhangye Danxia Landform Geological Park położony jest w północno-zachodniej prowincji Chin GANSU. W miejscu tym wielobarwne formacje kształtowane przez ponad 24 miliony lat w czerwonym piaskowcu stworzyły dzieło, w które trudno uwierzyć. Budzące zachwyt kolorowe góry, wzgórza i klify przyciągają turystów z całego świata. Ta część Parku Geologicznego Chin została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Podziwiajcie :)
Piękne miejsce, wręcz nie wyobrażalne, że stworzone przez naturę.
Już teraz wiemy skąd powstała klasyczna chińska mieszanka :) Widzicie podobieństwo ?
No to teraz do pracy :)
Nasza propozycja dzisiejszego menu : Pierożki z klasyczną mieszanką chińską.
Chińskie pierożki (4-5 osób)
Składniki :
Farsz:
klasyczna chińska mieszanka
przyprawa 5 smaków
1 łyżeczka imbiru
pieprz
sos sojowy
sos chili (pikantny)
tymianek
Ciasto :
pół kg mąki pszennej typ 650
gorąca przegotowana woda
łyżka oleju
Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy mieszankę chińską, wszystko dusimy do miękkości. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, pół łyżeczki sosu chili,
możecie dodać więcej, jeśli lubicie mocno pikantne jedzenie. Posypujemy pieprzem, tymiankiem (rozcieramy w rękach) i skrapiamy sosem sojowym. Nie solimy! Sos sojowy jest wystarczająco słony. Kiedy warzywa staną się miękkie przekładamy do miski i dobrze siekamy nożem, aby uzyskać jak najmniejsze kawałeczki farszu. Musimy chwilę odczekać, aby farsz ostygł. W tym czasie przygotowujemy ciasto.
Przygotowanie ciasta: Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne, dodajemy łyżeczkę imbiru. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować. Nożem kroimy ciasto na kwadraty o boku 5-6 cm. Nakładamy niewielką ilość farszu i sklejamy rogi ze sobą tworząc kwadratowe sakiewki.
Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy jak klasyczne pierogi, czyli jakieś 2-3 min. od wypłynięcia, nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas.
Wykładamy na talerze, odlewamy wodę, która spłynęła z pierogów, posypujemy sezamem i podajemy z sosem sojowym.
Jest to bardzo proste i tanie danie, jednak niezwykle smaczne. Osobiście przepadamy za tymi pierożkami :)
Mamy nadzieję, że również posmakują Wam i będziecie często je robić u siebie w domu :)
Życzymy smacznego i miłego weekendu.
Vega i Tanyo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz