czwartek, 17 lipca 2014

Super smaczne kotlety




Kotleciki ziemniaczane z czerwoną fasolą i brokułowym sosem 
(4 osoby)

Kotlety :
8 średnich ziemniaków
puszka czerwonej fasoli
pęczek szczypiorku lub dymki
1 jajko
otręby żytnie
bułka tarta
oliwa z oliwek
przyprawy: pieprz, liść lubczyku, tymianek, ostra papryka

Sos:
pół świeżego brokuła
mały jogurt naturalny typu greckiego
świeża mięta
ząbek czosnku
przyprawy: świeżo starta gałka muszkatołowa, pieprz

Przygotowanie sosu:
Brokuły podzielić na cząstki, zblanszować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Brokuły wraz z jogurtem, miętą, czosnkiem i przyprawami zblendować na gładki sos. Można dodać drobno pokrojoną papryczkę chili.

Przygotowanie kotletów :
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę. Przepłukaną fasolę rozgnieść widelcem, wraz z pokrojonym szczypiorem dodać do ziemniaków. Dodać surowe jajko, przyprawy, dobrze wymieszać. Można dosypać trochę bułki tartej, jeśli ciasto będzie zbyt luźne. Formować średniej wielkości kotlety, panierować w bułce zmieszanej z otrębami. Smażyć na złoty kolor na oliwie.

Gorące kotleciki polać sosem, posypać pokrojonym szczypiorem. Podawać z czerwoną fasolą wymieszaną z jogurtem naturalnym.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz