Super smaczne kotlety
(4 osoby)
Kotlety :
8 średnich ziemniaków
puszka czerwonej fasoli
pęczek szczypiorku lub dymki
1 jajko
otręby żytnie
bułka tarta
oliwa z oliwek
przyprawy: pieprz, liść lubczyku, tymianek, ostra papryka
Sos:
pół świeżego brokuła
mały jogurt naturalny typu greckiego
świeża mięta
ząbek czosnku
przyprawy: świeżo starta gałka muszkatołowa, pieprz
Przygotowanie sosu:
Brokuły podzielić na cząstki, zblanszować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Brokuły wraz z jogurtem, miętą, czosnkiem i przyprawami zblendować na gładki sos. Można dodać drobno pokrojoną papryczkę chili.
Przygotowanie kotletów :
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę. Przepłukaną fasolę rozgnieść widelcem, wraz z pokrojonym szczypiorem dodać do ziemniaków. Dodać surowe jajko, przyprawy, dobrze wymieszać. Można dosypać trochę bułki tartej, jeśli ciasto będzie zbyt luźne. Formować średniej wielkości kotlety, panierować w bułce zmieszanej z otrębami. Smażyć na złoty kolor na oliwie.
Gorące kotleciki polać sosem, posypać pokrojonym szczypiorem. Podawać z czerwoną fasolą wymieszaną z jogurtem naturalnym.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz