poniedziałek, 28 lipca 2014

Poniedziałkowe menu - Strucla warzywna w cieście francuskim :)

Witajcie w poniedziałek !

Mamy nadzieję, że weekend nie zmęczył Was zbyt mocno temperaturami ?
Dziś w menu dość wykwintne i nie trudne do wykonania danie. 

Wspaniale smakuje i oczywiście jak to u nas, kolorowe :)

Nazwaliśmy je roboczo : Zawijaniec warzywny w cieście francuskim :)
















Strucla warzywna w cieście francuskim : (4 osoby)

Składniki :

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 mieszanka warzywna (dowolna) w naszym przepisie użyliśmy mieszanki w stylu włoskim z Biedronki.
oliwa z oliwek
pieprz, zioła prowansalskie
sos sojowy

Na początek włączamy piekarnik, aby rozgrzać go do 200 C. 
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwy i po rozgrzaniu dodajemy mieszankę. Warzywa dusimy przez ok. 10 min., aby lekko skruszały. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, zioła prowansalskie i skrapiamy wszystko sosem sojowym. Nie za dużo, ponieważ sos jest dość słony.
Zimne ciasto francuskie rozwijamy na stole i układamy na nim warzywa. Całość zwijamy w rulon. Na końcach zakładamy ciasto do środka, zamykając w nim farsz. Nakłuwamy delikatnie ciasto i przekładamy do naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowanego oliwą. Na koniec ciasto smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika na 20 min. chyba, że przepis na opakowaniu ciasta mówi inaczej. Zawsze warto to sprawdzić, ponieważ różni producenci różnie podają.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto i kroimy na plastry.

Sałatka :

sałata lodowa
dymka
pomidor
fasola czerwona
oliwki
papryczka chili
kiełki rzodkiewki

Do miski sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidora kroimy w kostkę, a dymkę drobno siekamy.
Dodajemy fasolę czerwoną według uznania i oliwki również. Wszystko mieszamy i polewamy sosem lub tylko oliwą z oliwek.

Sos do sałatki:

3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej do tego posłuży Wam trzepaczka :) Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, to możecie dodać odrobinę wody mineralnej lub przefiltrowanej.

Możecie podawać do tego ryż na sypko oraz sosy czosnkowy z jogurtu i hummus.




















Smacznego :) i miłego popołudnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz