środa, 23 lipca 2014

Super ciacho :)

Cześć :)

Dzisiaj zamiast śniadanka polecamy wspaniałe ciasto, które uwielbiają dzieci :)

Ciasto budyniowe z brzoskwiniami.































Składniki :

3 szklanki mąki tortowej
1 kostka margaryny
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie bez cukru (waniliowy lub śmietankowy)
1 puszka brzoskwiń
1 mleko


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, jajka, cukier i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszać na stolnicy i podzielić na dwie części.
1 część rozłożyć na blachę (roz. 31 x 23 cm ) pokroić brzoskwinie w grubsze plasterki, poukładać ściśle obok siebie.
Z niecałego litra mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać budynie. Resztę mleka zagotować i wlać rozmieszane budynie wraz z 1 i 1/2 łyżki cukru, gotować ok 1 min. Gorący budyń wylać na brzoskwinie, drugą część ciasta położyć na wierzch.
Pieczemy w 180 C ok. 35 minut, bez termoobiegu przy włączonej dolnej grzałce.

Po lekkim przestygnięciu, ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.

Zamiast brzoskwiń możemy użyć jabłek lub wiśni.

Smacznego :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...