Pocztątek historii :)
Witajcie !
Początek jest taki :) Lubimy kolory, lubimy inność, nieszablonowość.
Blog to nasza reakcja na to, że wszechobecne szybkie i niezdrowe jedzenie nas zalewa.
Dlaczego tego nie zmieniać? Spójrzmy na to w taki sposób. Jeśli nie chcecie siedzieć w "garach" tracąc dużo czasu, idźcie z nami. Szybko, tanio i zdrowo. To nasza propozycja na zdrowy fast food :)
Każdy w dzisiejszych czasach jest zabiegany i myśli tylko o odpoczynku, zajęciu czasu czymś lekkim, nie obciążającym. My również tak postępowaliśmy, ale doszliśmy do wniosku, że łatwe, proste i zdrowe jedzenie może być przyjemnością. Odstresować się możemy wspólnie przy prostym gotowaniu.
Przepis jest taki: niewyszukane składniki, nieskomplikowane potrawy i 30-40 minut pracy. Aha ! i do tego fajna muzyka :) Pomyślcie, że to tyle, ile czeka się na pizzę :P
Chociaż na weekendy planujemy coś dla lubiących hardcore - posiłki przygotowywane w 1h i dłużej :P Czasem w kuchni można się zatracić....
W tym blogu postaramy się wam pomóc w zmianie myślenia o gotowaniu. Podstawa to przyjemność z tworzenia czegoś nieskomplikowanego, ale za to dającego wiele przyjemności.
Żebyście wiedzieli z kim będziecie to robić, przedstawiamy się w niewybredny, ale za to smakowity sposób :) Vegenya i Tanyoosh, dla przyjaciół "Vega" i "Tanyo"
Jak widać jesteśmy trochę zieloni, wiec proponujemy, aby nasze propozycje skupiały się głównie na roślinach.
Tak więc dziś w menu.
Dzień rozpoczynamy oczywiście od solidnego śniadania. Pamiętajcie o tym !
ŚNIADANIE :
Serek wiejski ze szczypiorkiem i łyżką jogurtu, bułka z pestkami dyni, podana z sałatą, pomidorem i odrobiną kiełków rzodkiewki. Jeśli lubicie nieco ostrzejsze dania możecie dołożyć plasterek jalapenio lub chili. Doprawiamy wszystko do smaku. Oczywiście pamiętając o jak najmniejszej ilości soli :)
OBIAD :
Makaron ze szpinakiem (4-5 osób)
Składniki:
opakowanie makaronu penne
świeży szpinak
puszka pomidorów krojonych
1 cebula
1-2 ząbki czosnku (wg uznania)
oliwa z oliwek
przyprawy: tymianek, pieprz, zioła prowansalskie
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie „al dente”, odcedzić. Można przelać zimną wodą.
Szpinak umyć, odciąć łodyżki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut. Dodać nie pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Wymieszać z makaronem, można posypać tartym żółtym serem.
Serwować z białym schłodzonym winem wytrawnym, np. Chardonnay, Sauvignon Blanc.
Jutro kolejne propozycje :) Mamy nadzieję, że Was zainteresowała nasza historia i będziecie wiernymi czytelnikami naszych opowieści o dobrym i zdrowym jedzeniu :)
Tak więc dziś w menu.
Dzień rozpoczynamy oczywiście od solidnego śniadania. Pamiętajcie o tym !
ŚNIADANIE :
Serek wiejski ze szczypiorkiem i łyżką jogurtu, bułka z pestkami dyni, podana z sałatą, pomidorem i odrobiną kiełków rzodkiewki. Jeśli lubicie nieco ostrzejsze dania możecie dołożyć plasterek jalapenio lub chili. Doprawiamy wszystko do smaku. Oczywiście pamiętając o jak najmniejszej ilości soli :)
OBIAD :
Makaron ze szpinakiem (4-5 osób)
Składniki:
opakowanie makaronu penne
świeży szpinak
puszka pomidorów krojonych
1 cebula
1-2 ząbki czosnku (wg uznania)
oliwa z oliwek
przyprawy: tymianek, pieprz, zioła prowansalskie
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie „al dente”, odcedzić. Można przelać zimną wodą.
Szpinak umyć, odciąć łodyżki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut. Dodać nie pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Wymieszać z makaronem, można posypać tartym żółtym serem.
Serwować z białym schłodzonym winem wytrawnym, np. Chardonnay, Sauvignon Blanc.
Jutro kolejne propozycje :) Mamy nadzieję, że Was zainteresowała nasza historia i będziecie wiernymi czytelnikami naszych opowieści o dobrym i zdrowym jedzeniu :)
Komentarze
Prześlij komentarz