środa, 23 lipca 2014

Smakowite kąski z selera :)

Hej :)

Dzisiaj mamy dla Was nasze autorskie danie.  Nazwaliśmy je "Selerowe Kaski" :)

Danie nawiązuje do południa Europy świeżością kolorami i smakiem.
Mamy nadzieje, że spodoba Wam się i często będziecie wracać po przepis.

A o to i nasze Selerowe Kąski :

 

Przepis jest prosty i nie powinien sprawić Wam szczególnych problemów.

Selerowe kąski (4 osoby)

Składniki :

1 seler naciowy

1 jajko
mąka pszenna
mleko
oliwa z oliwek
przyprawy: kurkuma, imbir, garam masala, świeżo starta gałka muszkatołowa, pieprz

Seler opłukać, odciąć nać, łodyżki pokroić w kawałki ok. 5 cm. Odsączyć na ręczniku papierowym, aby nie były mokre. Można wcześniej usunąć włókna ale nie jest to konieczne.


Ciasto naleśnikowe:

Jajko zmiksować z mąką i mlekiem na masę konsystencji gęstej śmietany. Dodać przyprawy. Maczać kawałki selera w cieście, kłaść na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na złoty kolor.

Sos do selera :


2 ząbki czosnku
250 g jogurtu
pieprz
łyżka majonezu

Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy łyżkę majonezu. Wszystko mieszamy i gotowe :)


Sałatka :


1 sałata masłowa lub inna

3 rzodkiewki
6 pomidorów koktajlowych
3 świeże pieczarki
1 garść fasolki szparagowej (ugotowanej)

Do dużej miski rwiemy kilka liści sałaty.  Kroimy rzodkiewkę w półplasterki, pomidory na ćwiartki a pieczarki w płatki. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości i kroimy w małe słupki. Dodajemy do sałaty. Wszystko mieszamy i polewamy sosem oraz świeżo zmielonym pieprzem.


Sos do sałatki :


3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej do tego posłuży Wam trzepaczka :) Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, to możecie dodać odrobinę wody mineralnej lub przefiltrowanej.



I jak myślicie ? Proste ? 


Pochwalcie się jeśli będziecie robić to danie. 

Zdjęcia i komentarze mile widziane. 

Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz