Smakowite kąski z selera :)
Hej :)
Dzisiaj mamy dla Was nasze autorskie danie. Nazwaliśmy je "Selerowe Kaski" :)
Danie nawiązuje do południa Europy świeżością kolorami i smakiem.
Mamy nadzieje, że spodoba Wam się i często będziecie wracać po przepis.
A o to i nasze Selerowe Kąski :
Przepis jest prosty i nie powinien sprawić Wam szczególnych problemów.
Selerowe kąski (4 osoby)
Składniki :
1 seler naciowy
1 jajko
mąka pszenna
mleko
oliwa z oliwek
przyprawy: kurkuma, imbir, garam masala, świeżo starta gałka muszkatołowa, pieprz
Seler opłukać, odciąć nać, łodyżki pokroić w kawałki ok. 5 cm. Odsączyć na ręczniku papierowym, aby nie były mokre. Można wcześniej usunąć włókna ale nie jest to konieczne.
Ciasto naleśnikowe:
Jajko zmiksować z mąką i mlekiem na masę konsystencji gęstej śmietany. Dodać przyprawy. Maczać kawałki selera w cieście, kłaść na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Sos do selera :
2 ząbki czosnku
250 g jogurtu
pieprz
łyżka majonezu
Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy łyżkę majonezu. Wszystko mieszamy i gotowe :)
Sałatka :
1 sałata masłowa lub inna
3 rzodkiewki
6 pomidorów koktajlowych
3 świeże pieczarki
1 garść fasolki szparagowej (ugotowanej)
Do dużej miski rwiemy kilka liści sałaty. Kroimy rzodkiewkę w półplasterki, pomidory na ćwiartki a pieczarki w płatki. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości i kroimy w małe słupki. Dodajemy do sałaty. Wszystko mieszamy i polewamy sosem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Sos do sałatki :
3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej do tego posłuży Wam trzepaczka :) Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, to możecie dodać odrobinę wody mineralnej lub przefiltrowanej.
I jak myślicie ? Proste ?
Pochwalcie się jeśli będziecie robić to danie.
Zdjęcia i komentarze mile widziane.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)
Dzisiaj mamy dla Was nasze autorskie danie. Nazwaliśmy je "Selerowe Kaski" :)
Danie nawiązuje do południa Europy świeżością kolorami i smakiem.
Mamy nadzieje, że spodoba Wam się i często będziecie wracać po przepis.
A o to i nasze Selerowe Kąski :
Przepis jest prosty i nie powinien sprawić Wam szczególnych problemów.
Selerowe kąski (4 osoby)
Składniki :
1 seler naciowy
1 jajko
mąka pszenna
mleko
oliwa z oliwek
przyprawy: kurkuma, imbir, garam masala, świeżo starta gałka muszkatołowa, pieprz
Seler opłukać, odciąć nać, łodyżki pokroić w kawałki ok. 5 cm. Odsączyć na ręczniku papierowym, aby nie były mokre. Można wcześniej usunąć włókna ale nie jest to konieczne.
Ciasto naleśnikowe:
Jajko zmiksować z mąką i mlekiem na masę konsystencji gęstej śmietany. Dodać przyprawy. Maczać kawałki selera w cieście, kłaść na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Sos do selera :
2 ząbki czosnku
250 g jogurtu
pieprz
łyżka majonezu
Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy łyżkę majonezu. Wszystko mieszamy i gotowe :)
Sałatka :
1 sałata masłowa lub inna
3 rzodkiewki
6 pomidorów koktajlowych
3 świeże pieczarki
1 garść fasolki szparagowej (ugotowanej)
Do dużej miski rwiemy kilka liści sałaty. Kroimy rzodkiewkę w półplasterki, pomidory na ćwiartki a pieczarki w płatki. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości i kroimy w małe słupki. Dodajemy do sałaty. Wszystko mieszamy i polewamy sosem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Sos do sałatki :
3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej do tego posłuży Wam trzepaczka :) Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, to możecie dodać odrobinę wody mineralnej lub przefiltrowanej.
I jak myślicie ? Proste ?
Pochwalcie się jeśli będziecie robić to danie.
Zdjęcia i komentarze mile widziane.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz