Ciasteczka świąteczne, czyli zabawa z dziećmi.
Hej kochani :)
Dzisiaj wigilia i pomyśleliśmy, że przypomnimy tym z Was, którzy być może nie robią ciastek na święta, że warto zabawić się z dziećmi w dekorowanie klasycznych świątecznych ciasteczek.
Przy okazji składamy Wszystkim spokojnych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia. Szkoda, że nie ma choć odrobiny śniegu, ale cóż jak ktoś kiedyś powiedział "taki mamy klimat" :) Pomyślcie nad ciasteczkami i może znajdziecie jeszcze chwilę czasu przed kolacją, aby upiec je z dziećmi.
Świąteczne ciasteczka na choinkę.
Składniki:
500 g mąki
100 g masła
200 g cukru (nie cała szklanka)
4 łyżki mleka
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ucieramy na gładką masę dodając cukier, jaja i mleko. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy na stolnicy. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami rożne wzory, układamy na suchą blachę i pieczemy w temperaturze 150 C do zrumienienia. Po wystygnięciu ozdabiamy lukrem, pisakami, czekoladą. Inwencja należy do Was :) Ciasteczka smakują najlepiej na drugi dzień.
Pozdrawiamy i życzymy Wesołych Świąt :)
Dzisiaj wigilia i pomyśleliśmy, że przypomnimy tym z Was, którzy być może nie robią ciastek na święta, że warto zabawić się z dziećmi w dekorowanie klasycznych świątecznych ciasteczek.
Przy okazji składamy Wszystkim spokojnych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia. Szkoda, że nie ma choć odrobiny śniegu, ale cóż jak ktoś kiedyś powiedział "taki mamy klimat" :) Pomyślcie nad ciasteczkami i może znajdziecie jeszcze chwilę czasu przed kolacją, aby upiec je z dziećmi.
Świąteczne ciasteczka na choinkę.
Składniki:
500 g mąki
100 g masła
200 g cukru (nie cała szklanka)
4 łyżki mleka
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ucieramy na gładką masę dodając cukier, jaja i mleko. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy na stolnicy. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami rożne wzory, układamy na suchą blachę i pieczemy w temperaturze 150 C do zrumienienia. Po wystygnięciu ozdabiamy lukrem, pisakami, czekoladą. Inwencja należy do Was :) Ciasteczka smakują najlepiej na drugi dzień.
Pozdrawiamy i życzymy Wesołych Świąt :)
Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń