wtorek, 2 grudnia 2014

Czerwone pierogi z kapustą i pęczakiem.

Cześć wszystkim :)

W dzisiejszym naszym menu zaprezentujemy czerwone "buraczane" pierożki z niesamowitym farszem z kapusty słodkiej, pęczaku i kilku innych składników :)
Fajny pomysł na przemycanie dzieciaczkom buraków :) Często niestety nasze pociechy mówią bleeee widząc buraczki. Zapraszamy do zapoznania się z naszym pomysłem. Nasze pociechy wcinały je, że hoho :)

Tak wyglądają owe pierożki :


 Tak się lepiły :


 A tak się gotowały :


 I hop na talerz :




Pierogi czerwone od buraczków z farszem z kapusty i pęczaku (4-5 osób)

Składniki farsz :
1/2 szklanki pęczaku
1/2 średniej główki białej kapusty
6 średnich pieczarek
1 duża cebula
1 garść płatków owsianych
pieprz, majeranek, ostra papryka, kminek

Ciasto jak na pierogi ukraińskie. Przepis na ciasto TUTAJ
Do ciasta przed zagnieceniem dajemy jednego ugotowanego, startego jak na placki ziemniaczane, buraka.

Kapustę kroimy na  części razem z głąbem, zalewamy wrzątkiem, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i dobrze odciskamy z wody. Drobno siekamy. W tym samym czasie co kapustę, gotujemy pęczak według przepisu na opakowaniu. Osobiście proponujemy ugotować go w bulionie warzywnym. Do kapusty i pęczaku dodajemy przesmażone razem pieczarki i cebulę, wcześniej drobno pokrojone. Pieczarki z cebulą możemy w trakcie smażenia skropić delikatnie grzybowym sosem sojowym, aby podbić smak grzybów. Całość doprawiamy przyprawami i na koniec wsypujemy garść płatków owsianych. Mieszamy dokładnie wszystko i farsz mamy gotowy :)

Ciasto wałkujemy i kroimy na kwadraty o boku ok. 5 cm, nakładamy farsz i kleimy w trójkąty, ale jak macie inny ulubiony sposób, to zlepiajcie jak się Wam podoba :) Gotujemy jak tradycyjne pierogi i podajemy na talerze. Podajemy z jogurtem naturalnym, ew. z roztopionym masłem i cebulką.

PYCHOTKA :)

Pozdrawiamy i smacznego Państwu życzymy :))))

Wegetariański obiad IV

6 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł na nadzienie jak i smak ciasta, buraczki szczerze uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa :) Wypróbuj koniecznie ten przepis. Pozdrawiamy

      Usuń
  2. bardzo ciekawy przepis na pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj a zobaczysz jakie są smaczne :) Pozdrawiamy

      Usuń
  3. Świetny pomysł! Takich jeszcze nie widziałam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz wypróbować. Smakują naprawdę wyśmienicie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...