Grzyby leśne zapiekane w cieście francuskim.
Witamy :)
Dzisiaj typowe jesienne danie z pachnących grzybów leśnych. Zapewne wielu z Was mrozi grzyby leśne po wyprawach do lasu. My skorzystaliśmy z kupnych mrożonych prawdziwków.
Fajnie jest zrobić sobie taką zapiekankę choćby po to, aby ponownie poczuć zapach grzybowego lasu. Mmmmm niezwykle przyjemne doznanie, pomyślcie jak będzie pachnieć w domu, kiedy będziecie piec je w piekarniku. Narobiliśmy Wam smaku ? Mamy nadzieję, że tak :P
Zobaczcie efekty naszej pracy.
Grzybowa zapiekanka w cieście francuskim (4 osoby)
Składniki :
1 ciasto francuskie
250 g mrożonych grzybów
1 opakowanie pieczarek
2 duże cebule
6 jaj
2 łyżki jogurtu naturalnego
15 dkg ostrego sera żółtego
tymianek, pieprz, papryka ostra, oregano
Grzyby rozmrażamy i oczyszczamy, kroimy wzdłuż na dość cienkie plasterki, taką samą ilość pieczarek oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i wrzucamy cebulę z grzybami leśnymi, przesmażamy dosłownie chwilę, nie więcej niż 3-4 min. Ściągamy z patelni na talerz i wrzucamy pieczarki, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Pieczarki posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem i chwilę dusimy, aby odparować płyn. Teraz w żaroodpornym naczyniu wykładamy ciasto francuskie, nie zapominając o ówczesnym posmarowaniu naczynia oliwą tylko delikatnie, chodzi o to, aby ciasto nam nie przywarło do naczynia. Po ułożeniu ciasta nakłuwamy dno nożem, aby wilgoć miała ujście. Nakładamy warstwami pieczarki z cebulą i grzyby leśne. Powinny wyjść dwie warstwy pieczarek i jedna grzybów leśnych. Oczywiście możecie proporcje odwrócić, jeśli macie ochotę, albo zastosować tylko grzyby leśne, jeśli akurat macie ich dużo po grzybobraniu. Czas na jajka ! Do miski rozbijamy 6 jaj, dodajemy 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, paprykę oraz sporo tymianku roztartego w dłoniach. Mieszamy wszystko dokładnie i na koniec ścieramy ok. 15 dkg sera żółtego i ponownie mieszamy, aby powstała jedna masa :)
Masę serowo-jajeczną wylewamy na grzyby i dobrze ją rozprowadzamy po grzybach, aby tarta ładnie wyglądała. Zawijamy ciasto na brzegach w rulonik i posypujemy całość oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę odetchnąć. Po ok. 5 minutach możemy podawać ciasto pokrojone w trójkąty. Nam najlepiej smakuje podawane z białym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem imbiru. Sos jest bardzo prosty :) 200 ml słodkiej śmietanki 12% rozgrzewamy w rondelku, dodajemy startego żółtego sera, sporo imbiru w proszku i odrobinę pieprzu. Doprowadzamy do rozpuszczenia sera i zgęstnienia sosu :) Gotowe :)
Życzymy smacznego :)
Dzisiaj typowe jesienne danie z pachnących grzybów leśnych. Zapewne wielu z Was mrozi grzyby leśne po wyprawach do lasu. My skorzystaliśmy z kupnych mrożonych prawdziwków.
Fajnie jest zrobić sobie taką zapiekankę choćby po to, aby ponownie poczuć zapach grzybowego lasu. Mmmmm niezwykle przyjemne doznanie, pomyślcie jak będzie pachnieć w domu, kiedy będziecie piec je w piekarniku. Narobiliśmy Wam smaku ? Mamy nadzieję, że tak :P
Zobaczcie efekty naszej pracy.
Grzybowa zapiekanka w cieście francuskim (4 osoby)
Składniki :
1 ciasto francuskie
250 g mrożonych grzybów
1 opakowanie pieczarek
2 duże cebule
6 jaj
2 łyżki jogurtu naturalnego
15 dkg ostrego sera żółtego
tymianek, pieprz, papryka ostra, oregano
Grzyby rozmrażamy i oczyszczamy, kroimy wzdłuż na dość cienkie plasterki, taką samą ilość pieczarek oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i wrzucamy cebulę z grzybami leśnymi, przesmażamy dosłownie chwilę, nie więcej niż 3-4 min. Ściągamy z patelni na talerz i wrzucamy pieczarki, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Pieczarki posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem i chwilę dusimy, aby odparować płyn. Teraz w żaroodpornym naczyniu wykładamy ciasto francuskie, nie zapominając o ówczesnym posmarowaniu naczynia oliwą tylko delikatnie, chodzi o to, aby ciasto nam nie przywarło do naczynia. Po ułożeniu ciasta nakłuwamy dno nożem, aby wilgoć miała ujście. Nakładamy warstwami pieczarki z cebulą i grzyby leśne. Powinny wyjść dwie warstwy pieczarek i jedna grzybów leśnych. Oczywiście możecie proporcje odwrócić, jeśli macie ochotę, albo zastosować tylko grzyby leśne, jeśli akurat macie ich dużo po grzybobraniu. Czas na jajka ! Do miski rozbijamy 6 jaj, dodajemy 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, paprykę oraz sporo tymianku roztartego w dłoniach. Mieszamy wszystko dokładnie i na koniec ścieramy ok. 15 dkg sera żółtego i ponownie mieszamy, aby powstała jedna masa :)
Masę serowo-jajeczną wylewamy na grzyby i dobrze ją rozprowadzamy po grzybach, aby tarta ładnie wyglądała. Zawijamy ciasto na brzegach w rulonik i posypujemy całość oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę odetchnąć. Po ok. 5 minutach możemy podawać ciasto pokrojone w trójkąty. Nam najlepiej smakuje podawane z białym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem imbiru. Sos jest bardzo prosty :) 200 ml słodkiej śmietanki 12% rozgrzewamy w rondelku, dodajemy startego żółtego sera, sporo imbiru w proszku i odrobinę pieprzu. Doprowadzamy do rozpuszczenia sera i zgęstnienia sosu :) Gotowe :)
Życzymy smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz