sobota, 20 grudnia 2014

Eintopf ziemniaczany z dodatkami. #wege

Hej :)

Dzisiaj danie jednogarnkowe. Klasyczne podejście do misz-maszu w garnku hehe

Eintopf (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) – potrawa jednogarnkowa, popularny posiłek przygotowany w jednym naczyniu, zastępujący cały obiad.

Składnikiem dania może być boczek lub inne mięso, warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza albo inne, dostępne w danej chwili dodatki.

Potrawa w zależności od składników może przypominać zupę, gulasz lub potrawkę. Jest to typowe jedzenie ludzi ubogich – niewielkim kosztem osiąga się danie o dużej objętości. Gospodynie domowe przygotowywały Eintopf, gdy nie miały czasu na gotowanie, na przykład podczas „wielkiego prania” albo żniw.

W okresie narodowego socjalizmu w Niemczech, propagowano aby raz na miesiąc rezygnować z obfitszego obiadu niedzielnego i zastępować go Eintopfem (Eintopfsonntag). Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze miały być przekazane na potrzeby biednych.

Nasza wersja jest wegetariańska oczywiście i zawiera wyłącznie warzywa w swoim składzie.
Lubimy takie dania, bo są idealnym wyjściem kiedy nie masz chęci na zastanawianie się nad wyszukanymi daniami rodem z dobrej restauracji. Poza tym prosta wiejska kuchnia jest zawsze super smaczna. My za takimi daniami przepadamy. Zobaczcie co przygotowaliśmy tym razem.






























Wege eintopf z ziemniakami, papryką, cieciorką i innymi dodatkami. (4 osoby)

Składniki:
6 średnich ziemniaków
2 średnie papryki, czerwona i żółta
1 duża marchewka
1 puszka cieciorki
1 puszka białej fasoli
2 średnie czerwone cebule
1 średniej wielkości burak
300 ml passaty
pieprz, ostra papryka, majeranek, bazylia, sos sojowy, sos chili

Proponujemy wersję nieco szybszą do zrobienia. Czyli nie będzie to taki 100% eintopf :), ale ważniejszy jest czas przygotowania. Tak więc zaczniemy od wstawienia ziemniaków w osobnym garnku, niech się gotują, a my w tym czasie przygotujemy resztę. Następny krok to pokrojenie papryki, cebuli i buraka w dość grubą kostkę. Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy warzywa do lekkiego przesmażenia. Kiedy warzywa lekko przesmażą się wlewamy passatę i zmniejszamy ogień pod patelnią. Dodajemy przyprawy, cieciorkę i delikatnie skrapiamy sosem czyli. Przykrywamy warzywa niech się duszą. W tym czasie ziemniaki kroimy w półplasterki. Ziemniaki powinny być nie do końca ugotowane. Kiedy warzywa będą już kruche dodajemy ziemniaki i białą fasolę. Jeśli płynu będzie zbyt mało podlewamy nieco wodą i ponownie przykrywamy patelnię. Dusimy do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie. Gotowe :)

Pozdrowienia dla wszystkich :)

7 komentarzy:

  1. Ale to smacznie wygląda... Ten blog to ogromne źródło inspiracji ;) Będzie mi miło jak ze swoimi przepisami (zarówno tym jak i wcześniejszymi) weźmiecie udział w akcji Wege obiad (banerek można wstawić na stronie głównej bloga a po zakończeniu akcji ew. go usunąć 0 :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki za miłe słowa :) Na pewno coś jeszcze wstawimy do twoich akcji :)

      Usuń
    2. To ja dziękuję za inspiracje ;)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie :):) Uwielbiam takie jednogarnkowe dania i sama często takie robię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) My też jesteśmy fanami takich dań.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...