Racuchy trochę inaczej :) #jedzjabłka
Witajcie:)
Dzisiaj propozycja racuchów w trochę innej wersji. Dzieciaczki będą szczęśliwe. Wypróbujcie je :)
Składniki :
5 dkg drożdży
1 jajko
1 łyżka stołowa cukru, kopiasta
1/2 litra mleka
1/2 kg mąki pszennej
3-4 jabłka
1 jogutr naturalny
garść rodzynek
cynamon
Składniki :
5 dkg drożdży
1 jajko
1 łyżka stołowa cukru, kopiasta
1/2 litra mleka
1/2 kg mąki pszennej
3-4 jabłka
1 jogutr naturalny
garść rodzynek
cynamon
migdały
2 łyżki dżemu leśnego
olej do smażenia, (polecamy olej ryżowy)
W dużej misce rozgniatamy drożdże, wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz pół szklanki ciepłego mleka (nie gorące), wszystko razem dobrze ze sobą mieszamy.
Następnie dodajemy naprzemiennie resztę mleka i mąkę ciągle mieszając, aż ciasto będzie dość gęste.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie. Polskie najsmaczniejsze jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodajemy jabłka, rodzynki, cynamon i delikatnie mieszamy.
Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy na złoty kolor z obu stron :)
2 łyżki dżemu leśnego
olej do smażenia, (polecamy olej ryżowy)
W dużej misce rozgniatamy drożdże, wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz pół szklanki ciepłego mleka (nie gorące), wszystko razem dobrze ze sobą mieszamy.
Następnie dodajemy naprzemiennie resztę mleka i mąkę ciągle mieszając, aż ciasto będzie dość gęste.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie. Polskie najsmaczniejsze jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodajemy jabłka, rodzynki, cynamon i delikatnie mieszamy.
Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy na złoty kolor z obu stron :)
Podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym z dżemem z owoców leśnych i posypujemy migdałami.
Smacznego :)
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Wypróbuj...
UsuńRewelacyjne racuchy
OdpowiedzUsuń