sobota, 13 grudnia 2014

Cudowna kapusta zasmażana z jabłkami.

Hej :)

Zimno, ciemno, jesiennie. Tak więc dzisiejsze danie jest równie jesienne. Wspaniała kiszona kapusta zasmażana z jabłkami o smaku curry. Podajemy ją zawsze z pyzami ziemniaczanymi.

Zobaczcie i potem wypróbujcie.

































Jesienne przysmaki, czyli kapusta kiszona z pyzami (4 osoby)

Składniki:
1 puszka kapusty kiszonej na winie (kupicie ją w Lidlu)
1 duże winne jabłko
1 duża cebula
oliwa z oliwek
przyprawa curry, kmin rzymski, kolendra mielona, pieprz, ostra papryka, majeranek, kurkuma

Kapustę wrzucamy do rondla razem z pokrojonym w płatki jabłkiem. Podlewamy wodą i dusimy. W tym czasie podsmażamy cebulę na oliwie na złoty kolor. Dodajemy do kapusty razem z przyprawami,
najwięcej wsypujemy curry. Całość dusimy, aż jabłka rozpadną się całkowicie. Potrwa to ok. 1 godziny. Na samym końcu kapustę zaprawiamy delikatnym roztworem mąki z wodą: ok. 1/4 szklanki wody i 1 łyżka mąki. Wlewamy do kapusty i zagotowujemy.

Kapustę podajemy jako dodatek do dań. My najczęściej jemy ją z klasycznymi pyzami.

Życzymy smacznego i mamy nadzieję, że nasza propozycja będzie Wam smakowała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz