Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą.
Witajcie :)
Dzisiaj nasze danie skręca do Francji. Propozycja to tzw. danie jednogarnkowe. Pyszne ragout, oczywiście w wersji wegetariańskiej. Super danie dla tych z Was, którzy nie lubią za wiele garnków wokół siebie, a lubią wszelkie rodzaje gulaszy, paprykarzy czy innych tego typu mieszanek.
To taka wiejska zdrowa i dobra kuchnia :) My przepadamy za prostymi nieskomplikowanymi daniami. Proste składniki, prostota w wykonaniu, a do tego samo zdrowie :) Mamy nadzieję, że myślicie podobnie. Takie jednogarnkowe dania kojarzą nam się zawsze z góralami siedzącymi na halach i pichcącymi jedzenie po ciężkim dniu pracy. Widzicie to ognisko, wokół stado owiec, czuć ciepło ognia i zapachy z garnka wiszącego nad ogniskiem. Mmm pychotka prawda ?
Nabraliście smaku na takie jedzenie ? hihi my tak i to bardzo... No to zobaczcie, co dzisiaj przygotowaliśmy.
Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą i czerwoną fasolą (4 osoby)
Składniki:
6 średnich ziemniaków
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka soczewicy
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
mielona słodka papryka, pieprz, ostra papryka, majeranek, sos sojowy
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Pomysł jest taki po to, żeby szybciej przygotować danie. Kiedy ziemniaki gotują się, my kroimy paprykę i cebulę w grubą kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę i przesmażamy chwilę, po czym obficie posypujemy słodką papryką i jeszcze chwilę przesmażamy ciągle mieszając, żeby papryka nie przypaliła się, bo będzie gorzka. Po chwili podlewamy wodą i dodajemy łyżkę koncentratu, mieszamy. Teraz posypujemy obficie majerankiem, ostrą papryką i pieprzem do smaku. Polecamy zrobić to danie na ostro, ale to Wasz wybór, ponieważ nie każdy lubi ostre potrawy. Teraz czas na soczewicę i czerwoną fasolę. Wysypujemy z puszek na sito i dobrze płuczemy z zalewy. Dodajemy do warzyw razem z przeciśniętym czosnkiem i jeszcze chwilę dusimy. Ostatni składnik to ziemniaki. Powinny być nieco twarde. Obieramy je ze skórek, kroimy w grube plastry i od razu dodajemy do warzyw na patelnię. Mieszamy, skrapiamy sosem sojowym i dusimy chwilę pod przykryciem, aby ziemniaki doszły z warzywami. To potrwa raptem 5 min. i danie jest gotowe :)
Możemy oczywiście to danie przygotować z surowych składników, jednak wtedy musicie namoczyć fasolę dzień wcześniej i przygotowanie oczywiście będzie nieco dłuższe. W tym wypadku dobrze jest gotować ziemniaki razem z fasolą i soczewicą kontrolując poziom wody, a paprykę i cebulę dodać pod koniec gotowania. Mamy nadzieję, że danie przypadnie Wam do gustu :)
Życzymy smacznego i miłego smakowania :)
Dzisiaj nasze danie skręca do Francji. Propozycja to tzw. danie jednogarnkowe. Pyszne ragout, oczywiście w wersji wegetariańskiej. Super danie dla tych z Was, którzy nie lubią za wiele garnków wokół siebie, a lubią wszelkie rodzaje gulaszy, paprykarzy czy innych tego typu mieszanek.
To taka wiejska zdrowa i dobra kuchnia :) My przepadamy za prostymi nieskomplikowanymi daniami. Proste składniki, prostota w wykonaniu, a do tego samo zdrowie :) Mamy nadzieję, że myślicie podobnie. Takie jednogarnkowe dania kojarzą nam się zawsze z góralami siedzącymi na halach i pichcącymi jedzenie po ciężkim dniu pracy. Widzicie to ognisko, wokół stado owiec, czuć ciepło ognia i zapachy z garnka wiszącego nad ogniskiem. Mmm pychotka prawda ?
Nabraliście smaku na takie jedzenie ? hihi my tak i to bardzo... No to zobaczcie, co dzisiaj przygotowaliśmy.
Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą i czerwoną fasolą (4 osoby)
Składniki:
6 średnich ziemniaków
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka soczewicy
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
mielona słodka papryka, pieprz, ostra papryka, majeranek, sos sojowy
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Pomysł jest taki po to, żeby szybciej przygotować danie. Kiedy ziemniaki gotują się, my kroimy paprykę i cebulę w grubą kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę i przesmażamy chwilę, po czym obficie posypujemy słodką papryką i jeszcze chwilę przesmażamy ciągle mieszając, żeby papryka nie przypaliła się, bo będzie gorzka. Po chwili podlewamy wodą i dodajemy łyżkę koncentratu, mieszamy. Teraz posypujemy obficie majerankiem, ostrą papryką i pieprzem do smaku. Polecamy zrobić to danie na ostro, ale to Wasz wybór, ponieważ nie każdy lubi ostre potrawy. Teraz czas na soczewicę i czerwoną fasolę. Wysypujemy z puszek na sito i dobrze płuczemy z zalewy. Dodajemy do warzyw razem z przeciśniętym czosnkiem i jeszcze chwilę dusimy. Ostatni składnik to ziemniaki. Powinny być nieco twarde. Obieramy je ze skórek, kroimy w grube plastry i od razu dodajemy do warzyw na patelnię. Mieszamy, skrapiamy sosem sojowym i dusimy chwilę pod przykryciem, aby ziemniaki doszły z warzywami. To potrwa raptem 5 min. i danie jest gotowe :)
Możemy oczywiście to danie przygotować z surowych składników, jednak wtedy musicie namoczyć fasolę dzień wcześniej i przygotowanie oczywiście będzie nieco dłuższe. W tym wypadku dobrze jest gotować ziemniaki razem z fasolą i soczewicą kontrolując poziom wody, a paprykę i cebulę dodać pod koniec gotowania. Mamy nadzieję, że danie przypadnie Wam do gustu :)
Życzymy smacznego i miłego smakowania :)
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie ! Tak też smakuje :)
Usuń