poniedziałek, 15 grudnia 2014

Makaron kolanka z czerwoną kapustą i groszkiem.

Witajcie :)

Jesiennych klimatów ciąg dalszy. Czyli jeszcze jeden przepis z kapustą, ale tym razem z czerwoną, zwaną też modrą. Lubimy wymyślać ciekawe potrawy i to jedna z tych, które robiliśmy na tzw. czuja. hehehe. Okazało się, że połączenie czerwonej kapusty z makaronem to dobry pomysł i smakuje bardzo dobrze. Do tego ciekawie farbuje makaron i wychodzi fioletowo - niebieskawa potrawa.
Kolor naprawdę fajny. Zobaczycie na zdjęciach.





Fioletowy makaron z kapustą i zielonym groszkiem. (4 osoby)

Składniki:
3/4 opakowania makaronu typu kolanka (duże)
1/2 średniej wielkości kapusty czerwonej
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
jogurt typu greckiego
oliwa z oliwek
pieprz, tymianek sos sojowy

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy na cieniutkie paseczki, cebulę kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej cebulę do miękkości. Dodajemy do cebuli kapustę, zielony groszek i podlewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy pieprz, tymianek, przeciśnięty czosnek oraz skrapiamy sosem sojowym. Dusimy jeszcze chwilę razem i na koniec zaprawiamy sos jogurtem wymieszanym z odrobiną mąki. Jogurtu wystarczy jedna duża łyżka z 1/2 łyżki mąki. Dla tych, którzy są bardziej "vege" proponujemy sos zaprawić np. drobnymi otrębami. Chwilę jeszcze sos dusimy, aby zgęstniał i dodajemy do makaronu wcześniej odcedzonego i lekko przelanego oliwą z oliwek. Dobrze wszystko mieszamy i podajemy na talerze.

Życzymy smacznego :)

Pozdrawiamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...