czwartek, 4 grudnia 2014

Pasta z batata i cieciorki z migdałami.

Witajcie :)

Natchnęło nas dzisiaj na jakąś smaczną pastę i oczywiście nie mogliśmy Wam o tym nie napisać.
A więc ukochana ciecierzyca z dodatkami :)

Będziecie potrzebować :
1 puszkę cieciorki
1 średniego batata
1/2 szklanki słoneczniku, łuskanego rzecz jasna
1/4 szklanki płatków migdałów
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 limonki
4-5 łyżek wody
oliwa z oliwek ok. 2-3 łyżki
parę kropel sosu sojowego
tymianek, ostra papryka,

Zaczynamy od ugotowania batata na miękko. Kiedy już ostygnie dodajemy do niego soczewicę wcześniej opłukaną wodą. Dosypujemy resztę składników, przyprawiamy i wszystko ładnie traktujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli zauważycie, że jest zbyt gęsta dolejcie więcej wody, ale delikatnie, bo to ma być pasta. Wszystko jest gotowe :) Możecie nakładać na chleb lub wykorzystać jako dodatek do innych dań. Będzie Wam smakowało. Pozdrawiamy i miłego dnia :)



2 komentarze:

  1. Brzmi smacznie, tylko w opisie jest małe przejęzyczenie - dodajemy chyba ciecierzycę, a nie soczewicę, chociaż z soczewicą byłoby też smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za komentarz i zwrócenie uwagi na przejęzyczenie. :) Pozdrawiamy !

      Usuń