sobota, 25 października 2014

Cannelloni na światowy dzień makaronu.

Witajcie :)


Dziś obchodzimy światowy dzień makaronu, więc postanowiliśmy zrobić, jak dla nas jedno z najlepszych dań makaronowych. Uwielbiamy wszelkie opcje z użyciem cannelloni. Dzisiaj prosta wersja, ale za to niezwykle smaczna. Zobaczcie jak przygotowaliśmy dzisiejsze menu. Ciekawi nas czy również dzisiaj zagościł w Waszych domach makaron. Pochwalcie się, jeśli tak.




























Cannelloni z nadzieniem serowo-cukiniowym w sosie z pomidorów. (4 osoby)

Składniki:
1 opakowanie cannelloni (my polecamy Lubella)
1 ser twarogowy ok. 200 gram
1 mała świeża cukinia
10 dkg żółtego sera
tymianek, pieprz, ostra papryka

Do miski ścieramy cukinie na większych oczkach i odciskamy dobrze wodę. Dodajemy twarożek i ścieramy połowę żółtego sera. Doprawiamy pieprzem i papryką oraz sporo tymianku przecieramy w dłoniach. Nadziewamy farszem rurki cannelloni i układamy w blaszce na ciasto lub naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalewamy sosem pomidorowym, który robimy z jednej puszki pomidorów, cebuli i kukurydzy. Sos doprawiamy oregano i bazylią oraz pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Na koniec cannelloni posypujemy pozostałym tartym serem i na wierzch posypujemy jeszcze całość otartym w dłoniach oregano. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika na ok. 15-20 min. Zapieczone rurki podajemy jako samodzielne danie. My dodajemy jeszcze zielone oliwki.
Danie jest gotowe i wyśmienite :)

Pozdrawiamy i życzymy smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz