niedziela, 26 października 2014

Pierogowe paluszki z cukinią.

Hej wszystkim :)

Dzisiejsze menu to nasz ostatni wypróbowany, niezwykle smaczny pomysł na pierogi w innej odsłonie. Pierogi zawsze robimy w dość tradycyjny sposób, szczególnie sklejanie zazwyczaj jest podobne, więc wyglądają jak klasyczne ruskie czy małe uszka lub coś w stylu ravioli. Pomyśleliśmy, że dlaczego nie zrobić czegoś ciekawszego. Nie to, że nam się opatrzył klasyczny styl. Jakoś nie wyobrażamy sobie ruskich w innej formie niż klasycznie. Hmmm chyba nie smakowały by już tak samo. Tak więc mieliśmy ochotę na wypróbowanie nowego farszu z młodą cukinią , twarogiem, podsmażaną cebulką i dużą ilością tymianku. Pomyśleliśmy też, aby nadać im inny kształt niż klasyczny. Ciasto po rozwałkowaniu pocięliśmy na kwadraty i co teraz hehehehe. Sklejać w trójkąty, czy może nałożyć drugi placek i zrobić kwadraty. To już było, a chcemy zawsze pokazywać coś ciekawego, innego. No i powstał koncept nałożenia farszu i zrobienia ruloników, i sklejeniu na końcach. Wyszło nam coś w rodzaju paluszków. Nazwa jest oczywiście robocza, więc nie musimy się do niej przywiązywać. Jak macie inne pomysły napiszcie. No to teraz do pracy i zobaczcie co nam wyszło.































Pierogi a'la paluszki z cukiniowym farszem. (4 osoby)

Składniki:
1 młoda cukinia
1 cebula
1 opakowanie twarogu
prażona cebulka
jogurt naturalny
tymianek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z niej wodę. Dodajemy twaróg i przesmażoną na złoty kolor cebulę. Oczywiście cebula pokrojona w kostkę :). Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, ostrą papryką i na koniec rozcieramy w dłoniach sporą ilość suszonego tymianku. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Farsz mamy gotowy.

Ciasto robimy ja na zwykłe pierogi. Przepis znajdziecie tutaj : CIASTO
Kiedy mamy już rozwałkowane ciasto kroimy je na kwadraty o boku ok. 5-6 cm. Nakładamy farsz tak, aby na bokach został nam 1 cm z każdej strony, zwijamy rulonik i zaciskamy końcówki. Zostanie nam pod spodem końcówka ciasta, którą też delikatnie zaciskamy palcami, aby w trakcie gotowania nie wyleciał nam farsz, a cały pierożek był szczelny. Tak nakładamy całość farszu i wrzucamy na osolony wrzątek, i gotujemy ok. 3 min od wypłyni ęcia. Podajemy z prażoną cebulką okraszone roztopionym masłem i kleksem jogurtu. Możecie oczywiście zmienić koncepcję na własne wersje. Jeśli będziecie eksperymentować, do czego namawiamy, pochwalcie się efektami. Danie jest naprawdę pyszne i będzie Wam smakować.

Pozdrawiamy i życzymy smacznego.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Wypróbuj przepisu a zobaczysz jak smakują :P Pozdrawiamy

      Usuń
  2. ..jutro robię..wyglądają fantastycznie smakowicie..

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale! I jeszcze to zawijanie "na cukierki" :) Genialnie.

    Pozdrawiam i zapraszam do naszej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natchnęło nas i tak jakoś wyszło. Spróbujcie tego przepisu :) Pozdrawiamy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...