piątek, 10 października 2014

Kuskus z gulaszem z warzyw :)

Witajcie :)

Pomyśleliśmy sobie, dzisiaj piątek, a może by tak przygotować nieco egzotyczne danie ? Tak więc zaczęliśmy wymyślać rożne kraje jakie chcielibyśmy pokazać. Rzeczywistość lodówki bardzo szybko nas zweryfikowała hehe, więc nie wiele myśląc, z tego co mieliśmy w naszym lodowym skarbcu udało nam się stworzyć danie z północnych rejonów Afryki z lekką nutą Hiszpanii.

Dzisiejsze danie to kuskus odpowiedzialny za główną afrykańską nutę i gulasz z warzywami z mieszanką różnych fasoli, odpowiedzialny bardziej za część hiszpańską z racji fasolowej wkładki :) Do tego dodaliśmy surówkę z rukoli, ale o tym poniżej w pełnym przepisie. Mamy nadzieję, że spodoba się Wam to danie i będziecie je robić u siebie w domu.

 



























































Kuskus z gulaszem i surówka (4 osoby)

Gulasz składniki:
3/4 opakowania pieczarek
1 puszka mieszanki fasolowej
(czerwona fasola Kidney, fasola Pinto, fasola Cannellini, fasola Haricot, fasola Black Eyed)
1 papryczka chili
1 duża łyżka jogurtu naturalnego
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/2 opakowania mrożonej zielonej fasolki
pieprz, cząber, czosnek niedźwiedzi, sambal oelek, sos sojowy
oliwa z oliwek

Cebulę kroimy w grubą kostkę, papryczkę chili w drobną kosteczkę i smażymy na szklisto na oliwie. Dodajemy zieloną fasolkę i podlewamy lekko wodą. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy razem ok. 5 min. Teraz dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, powinny być niewielkie, jeśli macie duże to pokrójcie je w ósemki. Kolejny krok to przeciskamy czosnek i dodajemy do warzyw, posypujemy sporą ilością cząbru, pieprzu oraz 1/2 łyżeczki sambal oelek. Wszystko razem dusimy kilka minut i na koniec dodajemy puszkę fasoli razem z sosem oraz posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i odrobiną sosu sojowego. Mieszamy i dusimy dosłownie minutę. Gotowe :)

Surówka:
2/3 opakowania rukoli
2-3 łyżki kukurydzy
1/2 rzodkwi lodowej (średniej wielkości)
1/2 czerwonej słodkiej papryki
1/2 limonki
5-6 pomidorów koktajlowych
oliwa z oliwek
pieprz

Rukolę myjemy i obieramy z twardszych końcówek. Do dużej miski ścieramy na grubszych oczkach rzodkiew lodową, dodajemy kukurydzę, rukolę rwiemy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w kostkę, a pomidory na ćwiartki. Mieszamy wszystko razem, posypujemy pieprzem, wyciskamy sok z połówki limonki oraz polewamy oliwą i jeszcze raz mieszamy. Gotowe :)

Kuskus: 
1 szklanka kaszy kuskus
1 i 1/2 szklanki bulionu
pieprz

Kuskus zalewamy bulionem i posypujemy pieprzem. Mieszamy i przykrywamy talerzem. Po ok. 5 minutach kasza jest gotowa. Należy ją dobrze przemieszać widelcem i gotowe :)

Danie może wygląda na mocno rozbudowane, ale jesteście w stanie zrobić je w max. 35 min. Tak więc nie przerażajcie się i spróbujcie zrobić je w domu. Taki mały powiew północno-afrykańskich klimatów.

Pozdrawiamy i życzymy miłego weekendu.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) Zawsze staramy się właśnie tak gotować :) Pozdrawiamy

      Usuń
  2. Koniecznie w tym tygodniu wypróbuję. Wygląda całkiem fajnie! : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj :) Nie tylko wygląda, ale i smakuje super. Napisz jak Ci smakowało. Pozdrawiamy

      Usuń