Świderki w sosie śmietanowym z warzywami :)
Hej kochani :)
Dzisiaj idziemy za ciosem i proponujemy jeszcze jedno fajne danie z makaronu :) Robimy je od niepamiętnych czasów ponieważ nasze dzieci uwielbiają ta wersje makaronu. Danie bardzo proste do przygotowania w 20 min. Tak więc na obiad w tygodniu nadaje się idealnie. Za to na weekend przygotowaliśmy bardziej wymagające dania hihi zobaczycie fajne propozycje.
No to do pracy :)
Makaron z warzywami w sosie śmietanowym (4 osoby)
Składniki :
1 opakowanie makaronu świderki
1 słoik warzyw (marchewka, groszek, kukurydza)
2 ząbki czosnku
1 serek topiony z ziołami
1 śmietana kwaśna (500 ml, 12%)
10 dkg sera żółtego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 średnia cebula
pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka
oliwa z oliwek
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, chwile smażymy aż się zeszkli. Wlewamy całą śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Ser topiony kroimy na kostki i wrzucamy do śmietany i roztapiamy go po czym dosypujemy tartego żółtego sera i również roztapiamy. Warzywa ze słoika przesypujemy na sito i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą odstawiamy, aby obciekły z wody a w tym czasie do sosu dodajemy jedna kopiastą łyżeczkę koncentratu pomidorowego i przeciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku. Mieszamy aby rozprowadzić dobrze koncentrat w sosie i dodajemy warzywa. Teraz bazylię i oregano rozcieramy w dłoniach i dosypujemy do sosu. Na koniec wszystko posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Do odcedzonego makaronu wlewamy cały sos i dobrze mieszamy wszystko razem. Podajemy na talerze i posypujemy kiełkami, szczypiorkiem albo rzeżuchą. Co macie tym monecie pod ręką.
Danie to jest bardzo lubiane przez dzieci wiec zróbcie je swoim pociechom. U nas gości od dawna w naszym menu.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)
Dzisiaj idziemy za ciosem i proponujemy jeszcze jedno fajne danie z makaronu :) Robimy je od niepamiętnych czasów ponieważ nasze dzieci uwielbiają ta wersje makaronu. Danie bardzo proste do przygotowania w 20 min. Tak więc na obiad w tygodniu nadaje się idealnie. Za to na weekend przygotowaliśmy bardziej wymagające dania hihi zobaczycie fajne propozycje.
No to do pracy :)
Makaron z warzywami w sosie śmietanowym (4 osoby)
Składniki :
1 opakowanie makaronu świderki
1 słoik warzyw (marchewka, groszek, kukurydza)
2 ząbki czosnku
1 serek topiony z ziołami
1 śmietana kwaśna (500 ml, 12%)
10 dkg sera żółtego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 średnia cebula
pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka
oliwa z oliwek
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, chwile smażymy aż się zeszkli. Wlewamy całą śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Ser topiony kroimy na kostki i wrzucamy do śmietany i roztapiamy go po czym dosypujemy tartego żółtego sera i również roztapiamy. Warzywa ze słoika przesypujemy na sito i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą odstawiamy, aby obciekły z wody a w tym czasie do sosu dodajemy jedna kopiastą łyżeczkę koncentratu pomidorowego i przeciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku. Mieszamy aby rozprowadzić dobrze koncentrat w sosie i dodajemy warzywa. Teraz bazylię i oregano rozcieramy w dłoniach i dosypujemy do sosu. Na koniec wszystko posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Do odcedzonego makaronu wlewamy cały sos i dobrze mieszamy wszystko razem. Podajemy na talerze i posypujemy kiełkami, szczypiorkiem albo rzeżuchą. Co macie tym monecie pod ręką.
Danie to jest bardzo lubiane przez dzieci wiec zróbcie je swoim pociechom. U nas gości od dawna w naszym menu.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz