niedziela, 12 października 2014

Niezwykłe pierogi z jabłkiem i ziemniakami :)

Witajcie :)

Weekend trwa, mamy więcej czasu, więc proponujemy danie, które potrzebuje więcej wysiłku :)
Jesienią mamy mnóstwo jabłek, to też pomyśleliśmy, że zrobimy pierogi z jabłkami. Lubimy wszelkie kombinacje z pierogami, więc dlaczego nie z jabłkami :) Poszperaliśmy w naszych starych przepisach i znaleźliśmy inspirację. Przepis z zamierzchłych czasów z babcinych zapisków. Oczywiście zmodyfikowaliśmy go nieco i wyszły nam pierogi z ziemniakami z dodatkiem jabłek i sosem z musu jabłkowego na styl indyjski :)

Zobaczcie jak pięknie wyszły :) receptura poniżej :)




























Ziemniaczano-jabłkowe pierogowe trójkąty :) (4osoby)

Farsz:
6-7 średnich ziemniaków
1 winne jabłko nie zbyt soczyste
1 por
3 łyżki płatków owsianych
1 jajko
pieprz, kmin rzymski, cayenne, tymianek

Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Jabłko zetrzeć na dużych oczkach na tarce i dodać do ziemniaków. Pora kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek, tak aby się zeszklił i dodajemy do farszu. Teraz dodajemy żółtko, płatki owsiane oraz przyprawy i wszystko mieszamy ze sobą. Ubijamy pianę z białka i delikatnie mieszamy z farszem. Gotowe. Czas na ciasto :)

Ciasto:
pół kg mąki (1/3 mąka kukurydziana i 2/3 mąka pszenna)
gorąca przegotowana woda
łyżka oleju

Mąki wymieszać i dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać kwadraty i nakładać farsz, po czym składać w trójkąty i docisnąć krawędzie widelcem. Będą ładnie wyglądać.
Sos:
300 ml musu jabłkowego
100 ml słodkiej śmietanki 12%
1 łyżeczka pasty tandoori
1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
1/2 łyżeczki tartego imbiru

Możecie przygotować mus jabłkowy sami ucierając kilka jabłek z dodatkiem cukru lub kupić gotowy, do Was należy decyzja :) Mus wlewamy do rondla i zagotowujemy, kiedy zacznie bulgotać dolewamy śmietankę i dodajemy tandoori, sambal oelek i imbir. Wszystko mieszamy i zagotowujemy. Sos jest gotowy :) Polewamy nim nasze pierogi i cieszymy nasze kubki smakowe cudownym ich smakiem z nutą Indii.

Mamy nadzieję, że przepis Wam się spodoba i spróbujecie go zrobić w Waszych domach.

Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)

3 komentarze: