piątek, 31 października 2014

Halloween, więc dynia zapiekana z ryżem.

Hej kochani :)


Dzisiaj Halloween, tak więc od rana myśleliśmy jakie przygotować danie z dyni. Postanowiliśmy zrobić zapiekaną dynię z ryżem. Może robiliście coś podobnego w swoich domach, bo dynia staje się coraz bardziej popularna. Żeby nie zabierać Wam czasu w taki dzień, bierzmy się do pracy, bo może zaraz ktoś zapuka do drzwi i będzie psikus :P Więc lepiej otworzyć dzieciaczkom i poczęstować słodyczami :) Mamy nadzieję, że zaopatrzyliście się w woreczek słodkości.






























Dynia zapiekana z ryżem. (4 osoby)

Składniki:
1 kg dyni zwykłej
3/4 szklanki ryżu
1 duża cebula
2 jaja
pół szklanki tartego żółtego sera
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
estragon, pieprz, ostra papryka

Gotujemy ryż na sypko. Dynie dobrze myjemy, obieramy i usuwamy pestki oraz gąbczasty miąższ. Obraną dynię ścieramy na grubych oczkach tarki, odciskamy naddatek wody. Dynię mieszamy z ryżem, jajkami, przesmażoną na złoto cebulką. Skrapiamy sosem sojowym, dodajemy estragonu, pieprzu i ostrej papryki. Danie powinno być pikantne. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystko polewamy wcześniej przygotowanym gęstym sosem pomidorowym i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok. 15-20 min.

Sos przygotowujemy w prosty sposób.  Szklankę wody zagotowujemy z połówką warzywnej kostki bulionowej. Dodajemy dużą łyżkę koncentratu pomidorowego i zioła, np. bazylię i oregano. 2 łyżki jogurtu należy rozmieszać z niewielką ilością zagotowanej wody i łyżką mąki. Dodajemy jogurt z mąką do sosu, aby zgęstniał. Doprawiamy pieprzem i wylewamy na mieszankę dyni z ryżem.

Pozdrawiamy i życzymy :







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz