wtorek, 21 października 2014

Ciasteczka ze szpinakiem z ciasta francuskiego.

Witajcie :)

Lubicie ciasto francuskie ? My bardzo i wszelkie różne pomysły z nim związane. Dzisiaj pomyśleliśmy, że ciasteczka nie na słodko, tylko z innym nadzieniem, będą na pewno wyśmienite. Wiadomo przecież, że ciasto francuskie pasuje do wszystkiego. Tak też zrobiliśmy i wyszły przepyszne wspaniałe roladki.
Przepis bardzo prosty, zobaczcie sami :)

 



























Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy z kalarepą (4 osoby)

Składniki:
2 ciasta francuskie
1 opakowanie szpinaku typu brykiet
10 średnich pieczarek
1 cebula
15 dkg żółtego sera
oliwa z oliwek
pieprz, sos sojowy grzybowy, oregano, bazylia, czarnuszka

Szpinak odparowujemy dobrze na patelni, aby pozbyć się wody. Odstawiamy i odciskamy nadmiar wody, jeśli jeszcze jest. Pieczarki i cebulę kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy razem na oliwie z oliwek z dodatkiem sosu sojowego grzybowego. Ważne ! grzybowy sos sojowy jest mocno esencjonalny, więc tylko odrobina wystarczy. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym mieszamy ze szpinakiem i doprawiamy pieprzem, oregano i bazylią. Teraz wyciągamy z lodówki ciasto francuskie pojedynczo, aby jak najdłużej leżało w lodówce zanim włożymy do piekarnika. Nie chcielibyście mieć miękkiego czegoś, co zmieni się w lepiąca kulkę zamiast przepysznych ciasteczek :) Tak więc jak już mamy na stolnicy pierwszą rolkę ciasta rozwijamy je i pokrywamy 1/2 farszu szpinakowego. Na wierzch ścieramy żółty ser i posypujemy oregano. Ciasto zawijamy z farszem w coś z rodzaju rolady i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Czynność powtarzamy z drugim ciastem. Krążki układamy na blasze, posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Ciasto powinno być przypieczone na złoto-brązowy kolor. Po upieczeniu wyciągamy i podajemy gorące z dodatkiem sosu imbirowego z kalarepą.

Sos:
1 opakowanie słodkiej śmietanki 12%
1/2 kalarepy średniej wielkości
1/2 serka topionego śmietankowego
2 łyżeczki sypkiego imbiru

Kalarepę kroimy w słupki i szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy śmietankę, zagotowujemy i dodajemy serek topiony. Rozpuszczamy go i dosypujemy imbir. Dusimy do zgęstnienia i sos jest gotowy.

Przygotujcie sobie te pyszności, bo to naprawdę rewelacyjne danie.

Pozdrawiamy i życzymy smacznego.

2 komentarze: