Pomidorowy makaron z warzywami.
Witajcie :)
Jak zwykle w piątek proponujemy coś szybkiego, żeby niepotrzebnie nie tracić czasu na gotowanie, w końcu to piątek, piąteczek, piątunio hehehe. Jak to się zwykło mówić w ten dzień. Czyli bez zbędnych komentarzy zabieramy się do pracy :)
Pomidorowy makaron z warzywami i serkiem feta (4 osoby)
Składniki:
1 opakowanie makaronu pomidorowego (my używamy Lubella)
1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
1 opakowanie słodkiej śmietanki 12%
1 opakowanie fety
4-5 łyżek łuskanego słonecznika
3-4 łyżki fasoli czerwonej
tarty żółty ser ok. 2-3 łyżki
pieprz, tymianek
oliwa z oliwek
Na suchej rozgrzanej patelni prażymy na złoto słonecznik. Kiedy jest już lekko uprażony dodajemy mrożoną fasolkę szparagową, oliwy z oliwek ok. 2 łyżki i jeszcze chwilę razem podsmażamy. Teraz dolewamy całą śmietankę i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i delikatnie dusimy do miękkości fasolkę szparagową. Kiedy fasolka jest już prawie gotowa dodajemy czerwoną fasolę i ścieramy nieco sera żółtego i ok. 1/4 fety. Doprawiamy pieprzem i przetartym w dłoniach tymiankiem. Dusimy chwilkę, aż rozpuszczą się oba sery i wyłączamy ogień. W miedzy czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i mieszamy sos z makaronem, aby dobrze pokrył cały makaron. Na koniec posypujemy danie resztą fety. Danie jest gotowe, a minęło jakieś 20 min. Szybko prawda ?
Życzymy smacznego i miłego weekendu :)
Jak zwykle w piątek proponujemy coś szybkiego, żeby niepotrzebnie nie tracić czasu na gotowanie, w końcu to piątek, piąteczek, piątunio hehehe. Jak to się zwykło mówić w ten dzień. Czyli bez zbędnych komentarzy zabieramy się do pracy :)
Pomidorowy makaron z warzywami i serkiem feta (4 osoby)
Składniki:
1 opakowanie makaronu pomidorowego (my używamy Lubella)
1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
1 opakowanie słodkiej śmietanki 12%
1 opakowanie fety
4-5 łyżek łuskanego słonecznika
3-4 łyżki fasoli czerwonej
tarty żółty ser ok. 2-3 łyżki
pieprz, tymianek
oliwa z oliwek
Na suchej rozgrzanej patelni prażymy na złoto słonecznik. Kiedy jest już lekko uprażony dodajemy mrożoną fasolkę szparagową, oliwy z oliwek ok. 2 łyżki i jeszcze chwilę razem podsmażamy. Teraz dolewamy całą śmietankę i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i delikatnie dusimy do miękkości fasolkę szparagową. Kiedy fasolka jest już prawie gotowa dodajemy czerwoną fasolę i ścieramy nieco sera żółtego i ok. 1/4 fety. Doprawiamy pieprzem i przetartym w dłoniach tymiankiem. Dusimy chwilkę, aż rozpuszczą się oba sery i wyłączamy ogień. W miedzy czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i mieszamy sos z makaronem, aby dobrze pokrył cały makaron. Na koniec posypujemy danie resztą fety. Danie jest gotowe, a minęło jakieś 20 min. Szybko prawda ?
Życzymy smacznego i miłego weekendu :)
Szczerze? Właśnie takie dania ''na szybko'' to moje ulubione! :)
OdpowiedzUsuńTo idealnie :) Znajdziesz u nas dużo takich dań. Pozdrawiamy
Usuńzdecydowanie cos dla mnie dla fanki makaronu :)
OdpowiedzUsuńSuper ! Fajnie, ze trafiamy w Twoje gusta :)
UsuńZmodyfikowałam nieco przepis z racji braku składników (zwykły makaron gotowałam z curry, szparagową dusiłam na cebulce, a przed dodaniem śmietany, obsypałam bułką tartą). Ale przepis i tak genialny :)
OdpowiedzUsuńKarolina
SUPER ! Kreatywność to podstawa :) Cieszy nas, że mobilizujemy do myślenia i modyfikacji naszych pomysłów. Chętnie wypróbujemy Twoja modyfikację :) Pozdrawiamy
Usuń