Curry z warzywami i ryżowe kotlety :)
Hej kochani :)
Dzisiaj pogoda nas nie rozpieszcza, więc postanowiliśmy zrobić coś rozgrzewającego, słonecznego, co przypomni ciepło letnich dni i kojarzy się wyłącznie z ciepłym klimatem :) Propozycja dzisiejsza to wspaniałe curry z warzywami, a do tego wyśmienite kotlety ryżowe. Curry i ryż nieodzownie kojarzą się z ciepłym indyjskim klimatem :)
Zobaczcie jak pięknie rozświetla nastrój takie danie. Czyż nie robi się cieplej :)
Słoneczne curry z warzywami, a na dodatek kotlety ryżowe z jajkiem (4 osoby)
Składniki do curry:
2 duże czerwone papryki
1 średniej wielkości młoda cukinia
1 duża cebula
2 garści fasolki szparagowej, zielonej
3 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 duże łyżki słonecznika łuskanego
2 łyżeczki wiórków kokosowych
1 duża łyżka jogurtu naturalnego, typ grecki najlepszy
1 papryczka chili
oliwa z oliwek
przyprawa curry, kmin rzymski mielony, imbir mielony, tymianek, pieprz, sól
Wszystkie warzywa dobrze myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Odstawiamy i na suchej patelni delikatnie przesmażamy przyprawy : 1 łyżeczkę curry, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki imbiru, i 2 łyżki słonecznika. Musicie zwrócić uwagę, aby przyprawy nie przypaliły się, a jedynie uprażyły delikatnie. Zauważycie to wtedy, kiedy zaczną intensywnie pachnieć. To jest moment kiedy wrzucamy na patelnię cebulę i podlewamy oliwą z oliwek (ok. 1 łyżki), przesmażamy cebulę z ziołami, aż się zeszkli i dodajemy ziemniaki, i fasolkę. Wlewamy wodę tak, żeby przykryła warzywa.
Doprowadzamy do wrzenia i chwilę dusimy, ok. 5 min. Teraz dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Wszystko razem gotujemy delikatnie podlewając wodą, jeśli będzie za mało. Pamiętajcie jednak, że to nie zupa, więc nie przesadzajcie z ilością wody :) po ok. 10 minutach dodajemy sporą ilość roztartego w dłoniach tymianku i doprawiamy solą, i pieprzem do smaku. Dosypujemy również wiórki kokosowe, które zagęszczą nam sos i nadadzą południowej nuty smakowej :) Na koniec dodajemy dużą łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszamy i ew. dodajemy ostrej papryki lub pieprzu cayenne, jeśli lubicie ostre curry. Potrawa jest gotowa :) Teraz czas na kotlety ryżowe !
Składniki do kotletów:
2 torebki ryżu długoziarnistego
1 jajko surowe
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżka masła
bułka tarta
szczypiorek
pieprz, oregano
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie bardzo kleisty, ok. 15 minut. Po ugotowaniu wrzucamy do miski, dodajemy pokrojony drobno szczypiorek, gotowane jajko, surowe jajko, masło i przyprawy. Można dodać trochę bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor.
Mamy nadzieję, że troszeczkę chociaż rozświetliliśmy Wam ten pochmurny dzień.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)
Dzisiaj pogoda nas nie rozpieszcza, więc postanowiliśmy zrobić coś rozgrzewającego, słonecznego, co przypomni ciepło letnich dni i kojarzy się wyłącznie z ciepłym klimatem :) Propozycja dzisiejsza to wspaniałe curry z warzywami, a do tego wyśmienite kotlety ryżowe. Curry i ryż nieodzownie kojarzą się z ciepłym indyjskim klimatem :)
Zobaczcie jak pięknie rozświetla nastrój takie danie. Czyż nie robi się cieplej :)
Słoneczne curry z warzywami, a na dodatek kotlety ryżowe z jajkiem (4 osoby)
Składniki do curry:
2 duże czerwone papryki
1 średniej wielkości młoda cukinia
1 duża cebula
2 garści fasolki szparagowej, zielonej
3 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 duże łyżki słonecznika łuskanego
2 łyżeczki wiórków kokosowych
1 duża łyżka jogurtu naturalnego, typ grecki najlepszy
1 papryczka chili
oliwa z oliwek
przyprawa curry, kmin rzymski mielony, imbir mielony, tymianek, pieprz, sól
Wszystkie warzywa dobrze myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Odstawiamy i na suchej patelni delikatnie przesmażamy przyprawy : 1 łyżeczkę curry, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki imbiru, i 2 łyżki słonecznika. Musicie zwrócić uwagę, aby przyprawy nie przypaliły się, a jedynie uprażyły delikatnie. Zauważycie to wtedy, kiedy zaczną intensywnie pachnieć. To jest moment kiedy wrzucamy na patelnię cebulę i podlewamy oliwą z oliwek (ok. 1 łyżki), przesmażamy cebulę z ziołami, aż się zeszkli i dodajemy ziemniaki, i fasolkę. Wlewamy wodę tak, żeby przykryła warzywa.
Doprowadzamy do wrzenia i chwilę dusimy, ok. 5 min. Teraz dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Wszystko razem gotujemy delikatnie podlewając wodą, jeśli będzie za mało. Pamiętajcie jednak, że to nie zupa, więc nie przesadzajcie z ilością wody :) po ok. 10 minutach dodajemy sporą ilość roztartego w dłoniach tymianku i doprawiamy solą, i pieprzem do smaku. Dosypujemy również wiórki kokosowe, które zagęszczą nam sos i nadadzą południowej nuty smakowej :) Na koniec dodajemy dużą łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszamy i ew. dodajemy ostrej papryki lub pieprzu cayenne, jeśli lubicie ostre curry. Potrawa jest gotowa :) Teraz czas na kotlety ryżowe !
Składniki do kotletów:
2 torebki ryżu długoziarnistego
1 jajko surowe
1 jajko ugotowane na twardo
1 łyżka masła
bułka tarta
szczypiorek
pieprz, oregano
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie bardzo kleisty, ok. 15 minut. Po ugotowaniu wrzucamy do miski, dodajemy pokrojony drobno szczypiorek, gotowane jajko, surowe jajko, masło i przyprawy. Można dodać trochę bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor.
Mamy nadzieję, że troszeczkę chociaż rozświetliliśmy Wam ten pochmurny dzień.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz