środa, 15 października 2014

Zielony torcik naleśnikowy :) Co Wy na to ?

Witamy :)

Lubicie torty ? Pewnie tak, każdy lubi hehe
Pomyśleliśmy któregoś dnia, dlaczego nie zrobić na obiad tortu z warzywami.  Tak powstała koncepcja  warzywnego tortu. Najprostsza forma to oczywiście naleśniki, ale chcieliśmy, żeby były trochę inne, tak więc wpadliśmy na pomysł, że dodamy do naleśników szpinak i w ten sposób zrobiły się zielone :) Teraz jeszcze tylko warzywa, tortownica i torcik gotowy. Tak więc zabieramy się do pracy. Zobaczcie co nam wyszło :)


































Torcik warzywny z zielonych naleśników oraz grzanki

Naleśniki :
5 naleśników. Do klasycznego ciasta dodajcie 1/4 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego, który wcześniej odparowujemy na suchej patelni.

Składniki farsz:
1 warstwa : 8 średnich pieczarek, 1 duża cebula, pieprz, sos sojowy
2 warstwa : 1/2 serka bałkańskiego, 1/2 cukinii, czosnek niedźwiedzi, pieprz
3 warstwa : 4-5 łodyg selera naciowego, tymianek, pieprz, sos sojowy
4 warstwa : 2 czerwone papryki, 1 papryka żółta lub biała, tarty ser żółty, oregano, pieprz cayenne, pieprz

Do klasycznej tortownicy kolejno układamy 5 naleśników przekładając je warstwami podanymi powyżej. Jednak zanim zaczniemy układać kolejne warstwy, należy wszystkie warzywa przesmażyć na oliwie z oliwek tak, aby stały się miękkie. Dopiero wtedy nakładamy kolejne warstwy. Zaczynamy od pieczarek z cebulą skropionych sosem sojowym, kolejna warstwa to drobno pokruszony ser bałkański (kupujemy go w Lidlu) z przesmażonymi krążkami cukinii. Posypujemy tą warstwę pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim Kotányi i świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie używamy, ponieważ serek bałkański jest słony. Teraz warstwa trzecia i tu pojawia się seler naciowy w towarzystwie tymianku, pieprzu i sosu sojowego. Możecie położyć wcześniej posiekane liście selera naciowego, bo zapewne zostały Wam po przygotowaniu selera do smażenia. Ostatnia warstwa to papryki. Wcześniej jak wszystkie warzywa należy je blanszować na oliwie do miękkości. Wykładamy na torcik i posypujemy pieprzem cayenne, żółtym serem, a na ser oregano i pieprz. Przykrywamy ostatnim naleśnikiem i delikatnie posypujemy wierzch żółtym serem dla ozdoby.
Zanim wstawimy torcik do piekarnika, przygotujemy jeszcze super grzanki z bułeczek, tzw. pampuchów.

Mini grzanki:
1 opakowanie bułek "Pampuchów"
żółty ser
koncentrat pomidorowy

Każdą bułkę kroimy na 4 kromki i na każdą kromeczkę kładziemy plasterki żółtego sera i smarujemy koncentratem pomidorowym. Wykładamy na blachę w piekarniku i wkładamy razem z tortem do rozgrzanego piekarnika na 15 min. w 180 C. Bułeczki powinny być lekko zrumienione, a ser delikatnie spieczony.

Sos :
1 opakowanie passaty 250 ml
8 żółtych pomidorków
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
oregano, bazylia, pieprz

Do rondla wlewamy passatę i zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę, a pomidory w ćwiartki i dodajemy do passaty. Doprawiamy całość ziołami i pieprzem, i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i jeszcze chwilę razem dusimy. Gotowe :) Możecie dodać ostrej papryki lub chili, jeśli chcecie mieć ostry sos.

Przyjęcie gotowe :) Co prawda nie na słodko, ale też bardzo smacznie. Zróbcie to danie, ponieważ jest naprawdę wyśmienite. Jest nieco pracochłonne, ale uwierzcie, naprawdę warto poświecić trochę czasu  i zakosztować tych pyszności.

Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy

2 komentarze: