niedziela, 28 grudnia 2014

Ciasteczka z brzoskwiniami z indyjską nutą.

Hej :)

Witajcie po świętach. Zapewne były udane i obfite w pyszne jedzenie :)
Mamy dla Was propozycję przekąski świątecznej lub tak jak my ją przygotowaliśmy, bardziej sylwestrowej. Idealne na przekąskę w sylwestrowy wieczór.  Zobaczcie jak je przygotować.


Ciasteczka z brzoskwiniami, wiśniami i chutney. 

Składniki:
2 ciasta francuskie
1 puszka brzoskwiń
chutney
wiśnie w syropie
płatki migdałów
brązowy cukier

Ciasto rozkładamy na stolnicy i kroimy na równe kwadraty o boku ok. 6 cm. Na każdy kwadrat kładziemy kawałek brzoskwini, jedną wiśnię z syropu i odrobinę chutney-a. My użyliśmy chutney "Limon & papaja", ale możecie użyć innego. Sklejamy ciasteczka i smarujemy oliwą z oliwek. Posypujemy brązowym cukrem i płatkami migdałów. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Podajemy ciepłe lub na zimno. Ciasteczka są przepyszne, ponieważ nie są zbyt słodkie i mają nutę kuchni indyjskiej. Polecamy je na wieczór sylwestrowy.

Życzymy smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie ;) Jak dla mnie, większość wyrobów z ciasta francuskiego najlepiej smakuje w wersji lekko ciepłej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też lubimy cieplutkie :), ale na zimno smakują równie dobrze. Pozdrawiamy

      Usuń
  2. A jakiego chutneya użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłem "limon & papaya" Jednak możesz użyć każdego. Chodzi tylko o nutę tego smaku. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mmm, pysznie wyglądają te maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń