piątek, 12 grudnia 2014

Ciasto śmietanowe a'la sernik. Yummy :)

Witajcie :)

Dzisiaj propozycja naszego ulubionego "śmietanowca". Wspaniałe ciasto, które od lat pieczemy i nadal nie mamy dość hihi. Fajna propozycja na niedzielne ciasto lub zbliżające się święta. Bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmujące mnóstwa czasu. Szybkie, łatwe czyli idealne dla zapracowanych. Powinniście je wypróbować !

Oto śmietanowiec :




Ciasto śmietanowe. Smakuje jak puszysty serniczek :) 

Składniki :
3 duże śmietany 18%, 3 x 400 ml.
3 szklanki mąki pszennej
1 margaryna
5 jajek
1 budyń śmietankowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, żółtek i jednej łyżki śmietany wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcjach 3/4 do 1/4. Większą część wykładamy na blachę, mniejszą wkładamy do zamrażalnika.

Masa :
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie wsypujemy budyń i mieszamy. Dodajemy po łyżce śmietany i ubijamy do uzyskania puszystej masy. Wykładamy masę na ciasto w blasze i na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach wcześniej zamrożoną resztę ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50 min. Po wystygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem. #yummy :)

Prawda, że proste ? A jaaaaaaakie pyszne.

Życzymy smacznego.

Świąteczne słodkości!

21 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na ciasto zapraszam do udziału w naszym konkursie
    http://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham sernik, nawet taki... bez sera! :) Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też jesteśmy zwolennikami serników :) Wypróbuj, smakuje naprawdę super ! Pozdrawiamy

      Usuń
  3. Świetne ciasto, pięknie wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakuje jeszcze lepiej :) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak prawdziwy sernik, aż trudno uwierzyć, że jest bez sera :) piękny :)

    www.zakochana-babeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje również jak sernik, tylko taki lekki puszysty. Koniecznie wypróbuj. Pozdrawiamy

      Usuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak duże mają być te śmietany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używaliśmy dokładnie śmietany Pilos 18% 400 ml. dostępnej w Lidlu.

      Usuń
  8. jakim cudem da się ubić śmietanę 18% ?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak możesz przeczytać ubijamy na puszystą masę. Wypróbuj i zobaczysz, że będzie puszysta masa i wyjdzie super ciasto :P

      Usuń
  9. Mmmm, wygląda pysznie! Na jaki rozmiar blachy jest to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używamy zawsze blaszki o wymiarach 32 x 23 cm. Pozdrawiamy

      Usuń
  10. A czy przez to ze jest to smietana 18% masa nie jest kwasna? Ps. Blog super, trafilam na niego wczoraj i jestem zachwycona!:)

    OdpowiedzUsuń