piątek, 3 października 2014

Kluski kładzione i modra kapusta :)

Dzień dobry :)

Piątek ! WOW :) nareszcie, jak pewnie niejedni z Was sobie myślą. I dobrze, po to jest piątek, żeby myśleć o weekendzie i odpoczynku. My też mamy to na myśli, więc dzisiejsze danie to szybkie bezstresowe danie w sam raz na piątek.

Lubicie kluchy ? Dla nas to podstawa żywienia hehehehe :P
Kluski, makarony, pierogi itp. to super kuchnia i wspaniałe dania, można wymyślać w nieskończoność. Tak więc dzisiaj jedne z prostszych do zrobienia klusek, czyli tzw. kładzione, a do tego wspaniała modra kapusta. Oceńcie sami. A jak Wam się spodoba, przygotujcie to danie w domu i pochwalcie się rezultatami :)



























Kluski kładzione z modrą kapustą i sosem z passaty (4 osoby)

Kluski:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
2 jajka
2 duże łyżki otrębów
1/4 łyżeczki kurkumy
3/4 szklanki mleka
pieprz, oregano, ostra papryka

Do miski wsypujemy szklankę mąki kukurydzianej i szklankę mąki pszennej, dodajemy jajka oraz przyprawy do smaku. Wszystko mieszamy, aż zrobi się jednolita masa i teraz zaczynamy dolewać mleka. Delikatnie dolewamy, ciągle mieszając, do osiągnięcia nie zbyt gęstej masy. Róbcie to z uwagą, ponieważ ciasto nie może być zbyt rzadkie ! Teraz w dużym garnku gotujemy osoloną wodę.  Po zagotowaniu dużą łyżką stołową kładziemy na wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy ok. 5-6 minut, a najlepiej wyciągnąć jedną i spróbować. Wylewamy kluski na sito i przelewamy zimną wodą. Podajemy z sosem. Nasza propozycja to sos pomidorowy z passaty, z kukurydzą i ziołami. Ale możecie podawać je do wszystkiego.

Sos:
1 opakowanie passaty
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
szczypiorek
oregano, bazylia, pieprz

Do rondelka wlewamy passatę i zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy kukurydzę oraz przyprawy. Dusimy razem ok. 2-3 min. i mamy gotowy sos do klusek :)
Możemy również zrobić wersję z cebulą, wtedy zaczynamy od delikatnego przesmażenia cebuli.

Modra kapusta:
1/2 główki kapusty czerwonej
1/2 cytryny
1/2 małej cebuli
1 duża łyżka oleju ryżowego

Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy kilka minut, aż stanie się krucha, wyłączamy gaz i do wody wciskamy sok z połowy cytryny. Mieszamy, aż kapusta zmieni swój kolor. Odcedzamy i wlewamy przesmażoną na złoty kolor cebulę. Dobrze mieszamy wszystko ze sobą i podajemy na ciepło. Gotowe :)

4 komentarze:

  1. o tak! uwielbiam kluchy :) bardzo podoba mi się pomysł na ich podanie, z cała pewnością wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło nam, że zainspirowaliśmy Cię do wypróbowania naszego pomysłu :) pozdrawiamy

      Usuń