poniedziałek, 6 października 2014

Warzywne burrito, czyli lekki powiew Meksyku :)

Hej kochani po weekendzie :)

Dziś piękne słońce i ciepło na dworze, więc pomyśleliśmy, że zaserwujemy Wam coś ze słonecznych rejonów świata. Najbardziej spodobał nam się pomysł na meksykańskie burrito w wersji wegetariańskiej. 

Co Wy na to ? Zapewniamy, że wyszło wyśmienite :)



Burrito z warzywami i salsą oraz paprykowym hummusem (4 osoby)

Składniki na farsz:
8 naleśników (zrobionych z mąki kukurydzianej i pszennej pół na pół i dodatkiem ziół)
1 duża czerwona papryka
8 połówek liści sałaty lodowej
fasola czerwona konserwowa
kukurydza konserwowa
2 duże pomidory
1 czerwona cebula
ser żółty
papryczka konserwowa jalapeno lub świeża chili 
oregano, pieprz cayenne, tymianek

Paprykę dobrze myjemy i kroimy w drobną kostkę, liście sałaty rwiemy na małe kwadraty, aby łatwo było je układać na naleśniku. Ok. 4 duże łyżki czerwonej fasoli płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do miseczki. Cebulę kroimy na cieniutkie półplasterki, pomidory kroimy w drobną kostkę pozbywając się gniazd nasiennych, możecie je wyrzucić, ale również możecie użyć do salsy, z którą podajemy burrito.
Jeśli macie papryczki jalapeno to kilka krążków kroimy w drobną kosteczkę tak, aby starczyło na dodanie do 8 naleśników. Im więcej tym ostrzejsze będzie burrito, więc sami musicie zdecydować ile papryczek wkroicie. Jeśli nie macie jalapeno możecie użyć świeżego chili i również użyjcie według własnego uznania. Teraz czas na faszerowanie. Rozkładamy naleśnik wcześniej usmażony. Pamiętajcie, aby naleśniki tylko z jednej strony były mocniej przysmażone i na tą stronę układamy nasze nadzienie. Tak więc na mocniej przesmażoną stronę naleśnika kładziemy kolejno sałatę, pomidory, fasolę, kukurydzę, cebulę i ostrą papryczkę. Warzywa posypujemy ziołami i pieprzem cayenne, ale bez przesady, bo cayenne jest ostry. Na sam koniec posypujemy startym żółtym serem i zawijamy naleśniki podobnie jak gołąbki. Kładziemy na suchą patelnię i podsmażamy z obu stron, aż roztopi się ser w środku. Możemy zrobić inną wersję, jeśli np. wolicie bardziej miękkie warzywa, to przed włożeniem do naleśników, paprykę i cebulę możecie lekko przesmażyć na oliwie i dopiero wtedy dodać do naleśników. 

Podajemy z sosem salsa i w naszej wersji z paprykowym hummusem :)

Salsa :
2 świeże pomidory (czerwony i czarny), 1 żółta lub biała papryka, 1 czerwona cebula lub szalotka, jalapeno konserwowe, kukurydza z puszki, pieprz, sól, tymianek, passata, szczypiorek, oliwa z oliwek

Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy jeszcze łyżkę kukurydzy i szczypiorek. Wszystko razem mieszamy i gotowe :)Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min.

Hummus:
1 puszka ciecierzycy
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki wody mineralnej
1/2 limonki
5-6 łyżek sezamu
1/2 łyżeczki koncentraty pomidorowego
1/2 łyżeczki pasty chili np. sambal oelek

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy ucierać hummus. Jeśli będziecie mieć czas i ochotę, sezam przed dodaniem warto uprażyć na suchej patelni. Włączamy blender i jazda, aż otrzymamy jednolitą masę :) Jeśli będzie zbyt gesty możecie dolać nieco wody. My dodajemy jeszcze nieco pieprzu. I tyle :) Właśnie zrobiliście własny prosty hummus. Jeśli macie pastę tahini, to oczywiście nie dodajemy sezamu tylko pastę tahini.


Życzymy smacznego :) Saludos !



9 komentarzy:

  1. Nie tylko wygląda 😀ale jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! bardzo ciekawy pomysł :) lubię tego typu dania, a przede wszystkim naleśniki, także w takim wydaniu z całą pewnością by mi zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniamy, że będzie Ci smakowało. Naleśniki z mąka kukurydziana sa nieco inne w smaku. Mamy wrażenie, ze delikatniejsze. :) Pozdrawiamy

      Usuń