piątek, 28 listopada 2014

Pierożki w meksykańskim stylu :)

Hej :)

Dzisiaj w menu nasz nowy pomysł. Pierożki a'la Mexico. Lubimy ostrą kuchnię meksykańską, szczególnie salsę i czerwoną fasolę. Nie wspominając papryczki jalapeno. Wspaniałe to smaki i zawsze kojarzą nam się z wspaniałym klimatem i super wybrzeżem zatoki meksykańskiej. A Wy lubicie kuchnię meksykańską ? Jeśli nie mieliście okazji próbować, to zachęcamy do wypróbowania. Co prawda pierożki, które dzisiaj proponujemy nie są stricte meksykańskie, bo to nasz pomysł, ale są w tym klimacie wymyślone, więc można powiedzieć, mają coś z Meksyku. Zobaczcie co wykombinowaliśmy i mamy nadzieję, że wypróbujecie nasz pomysł.  



























Pierożki w meksykańskim stylu z salsą (4 osoby)

Przygotowujemy ciasto jak na pierogi. Przepis tutaj : CIASTO

Składniki farsz:
1 puszka czerwonej fasoli
1 duży pomidor
3 duże ugotowane ziemniaki
1 duża szalotka
1 duży ząbek czosnku
papryczka jalapeno (konserwowa)
10 dkg twarogu
sok z 1/2 limonki
oliwa z oliwek
tymianek, pieprz, sos sojowy

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków, mogą być w mundurkach. Przeciskamy je przez praskę, dodajemy do wcześniej rozgniecionej widelcem fasoli. Ważne, aby była rozgnieciona, a nie blendowana, bo nie ma to być masa fasolowa tylko musimy mieć wyczuwalne kawałki. Dodajemy teraz rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojony w drobną kosteczkę pomidor. Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne. Szalotkę przesmażamy na oliwie i dodajemy do farszu. Na koniec dodajemy papryczkę jalapeno. My dodajemy jej sporo, bo uwielbiamy jej smak. Jeśli nie chcecie zbyt ostrego farszu to dodajcie 4-5 krążków papryczki. Farsz mieszamy, dodajemy przyprawy i całość skrapiamy sokiem z połowy limonki, i odrobiną sosu sojowego. Mieszamy i farsz jest gotowy. Teraz nakładamy farsz na każdy krążek i sklejamy pierożki. Reszta jak przy zwykłych pierogach czyli nastawiamy osoloną wodę i po zagotowaniu wrzucamy pierogi. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2-3 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową na talerze.

Pierożki podajemy z sosem salsa. My przygotowaliśmy go z passaty, świeżej posiekanej szalotki, kilku kawałków jalapeno i szczypiorku. Doprawiamy pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z limonki.

Wypróbujcie ten przepis. Pierożki wyszły naprawdę super :)

Pozdrawiamy



















Wegetariański obiad IV

6 komentarzy:

  1. Ślicznie sklejone! Nie widziałam nigdy pierożków w takiej wersji. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super kształt! Następnym razem lepiąc pierogi zrobię tak samo :) Mam nadzieję, że wyjdą równie ładne jak Twoje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą na pewno to prosty sposób :) Pozdrawiamy i pochwal się efektami :)

      Usuń