poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Seler w postaci kotleta :)

Cześć Wam :)

Dzisiaj przygotowaliśmy dość tradycyjne danie, ale za to jakie smaczne hmmmmm !
My uwielbiamy selera w różnych postaciach, zarówno naciowego jak i klasyczną bulwę. Seler to bomba zdrowia :) Powinniście często go jeść. 

Kilka informacji :

Jakie witaminy i minerały zawiera seler?

W 10 dag bulwy selera jest zaledwie 7 kalorii, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal. Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory. Podobnie zresztą jak witaminy E, nazwanej witaminą młodości. Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.

Dzisiejsze danie to kotlet z selera z kaszą jaglaną, soczewicą i surówką.



































Selerowy kotlet z kaszą jaglaną : (4 osoby)

Składniki :
1 średni seler
1 szklanka kaszy jaglanej
soczewica, my użyliśmy gotową z puszki
kapusta pekińska
1 pomidor
kukurydza konserwowa
2 gałązki selera naciowego
kilka oliwek
szczypiorek
papryczka chili
oliwa z oliwek
limonka
pieprz, sól, ostra papryka

Seler :
Seler kroimy na krążki grubości ok. 1,5 cm i obgotowujemy w osolonej wodzie, aby stały się lekko miękkie. Odsączamy na ręczniku papierowym, powinny trochę przestygnąć. Posypujemy pieprzem i ostrą papryką. Kotlety panierujemy w jajku i bułce tartej wymieszanej z otrębami, i smażymy na złoty kolor na oliwie z oliwek. 

Kasza jaglana :
Jedną szklankę kaszy jaglanej najlepiej ugotować według wskazań na opakowaniu. Pod koniec gotowania wsypujemy 1/2 puszki soczewicy. Doprawiamy jeszcze do smaku i gotowe :) 
Polecamy częste jedzenie kaszy jaglanej, jest niezwykle zdrowa a przy tym smaczna.

Surówka :
Szatkujemy kapustę pekińską, dodajemy kukurydzę konserwową ile chcecie :), kilka oliwek. Selera naciowego kroimy w drobną kostkę, pomidora również. Wszystko mieszamy ze sobą i polewamy oliwą z oliwek, i wyciśniętym sokiem z limonki. Na koniec doprawiamy pieprzem, odrobiną soli. Możecie dodać, jeśli lubicie, papryczkę chili, ale niekoniecznie.

Danie gotowe :) Życzymy smacznego i jedzcie często selery.

Pozdrawiam :)



2 komentarze:

  1. Wydaje mi się, że z tą witaminą C, to jednak przesada. Jest to prawda w przypadku sałatki z tartego selera (mniam!!), chociaż bez cytryny czernieje, a przy okazji utlenia się kwas askorbinowy.

    W przypadku kotletów, tej witaminy zostanie naprawdę niewiele, bo E300 rozkłada się w temperaturze 70°C.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście masz rację. Nasz zamysł był głębszy, chcieliśmy namówić Was do jedzenia selera :) W każdej formie, im częściej tym lepiej. Seler to dużo zdrowia. Pozdrawiamy :)

      Usuń