niedziela, 31 sierpnia 2014

Spaghetti puttanesca :)

Witajcie :)

Dzisiaj nasza wersja znanego włoskiego spaghetti puttanesca. Postanowiliśmy zrobić je w trochę innej odsłonie. Bardzo prosta potrawa, gotowa w ciągu 15-20 min. Idealna na szybki obiad.

Oto nasza wersja :





























Spaghetti puttanesca : (4 osoby)

1 opakowanie spaghetti
1 puszka pomidorów w soku
1 duża cebula
suszone pomidory z pestkami dyni
szczypiorek
pieprz, bazylia, oregano
oliwa z oliwek

Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę, suszone pomidory kroimy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy cebulę oraz suszone pomidory wraz z pestkami dyni, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory z puszki, najlepiej krojone a jeśli macie całe to posiekajcie je. My robimy to już na patelni drewnianą packą. Wszystko razem dusimy, aż pomidory zaczną się rozpadać. Teraz dodajemy zioła i pieprz, dusimy razem jeszcze 3-4 min. My już nie solimy ponieważ pomidory w puszkach z reguły są solonee, poza tym makaron również gotowaliśmy w osolonej wodzie.

Na koniec sos wlewamy ugotowanego makaronu i wszystko razem mieszamy. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Danie jest gotowe :)

Smacznego :)

5 komentarzy: