piątek, 29 sierpnia 2014

Piątkowe menu : "Paszteciki bez mięsa"

Witajcie :)

Nasze dzisiejsze danie to wyśmienita propozycja na obiad, ale również jako przekąska na party :)

Uwielbiamy róże wersje nadziewanego ciasta francuskiego i dzisiaj podamy Wam jeden z naszych pomysłów. Nazywamy to pasztecikami i są bezmięsne oczywiście. 

Nasza wersja to dwa rodzaje farszu :
- z pieczarkami
- ze szpinakiem

Na dodatek podajemy meksykańską salsę i w naszej wersji po obfitym obiedzie lub party kieliszeczek tequili z limonką i solą :)

Co Wy na to ?































Ciasto francuskie ze szpinakiem i pieczarkami: (4 osoby)

Składniki :
2 opakowania ciasta francuskiego
1 opakowanie pieczarek
1/2 opakowania szpinaku w brykietach
1 serek śmietankowy
1 duża cebula
gałka muszkatołowa
ostra papryka
pieprz
oregano, bazylia
sos sojowy grzybowy lub klasyczny

Pieczarki, ok. 3/4 opakowania, kroimy w drobną kostkę i razem z drobno pokrojoną cebulą przesmażamy na oliwie, pod koniec dodając pieprz i sos sojowy. Jeśli użyjecie sosu sojowego grzybowego to bardzo ostrożnie, ponieważ jest mocno esencjonalny.
Farsz odstawiamy i przesmażamy szpinak, aby odparować wodę. Kiedy szpinak jest gotowy dodajemy go do serka śmietankowego i mieszamy razem. Przyprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, ostrą papryką, pieprzem i ziołami. Mieszamy i drugi farsz gotowy :)

Teraz czas na ciasto. Ciasto francuskie musi być schłodzone, więc trzymajcie je zawsze w lodówce.
Rozkładamy na stolnicy i kroimy na równe kwadraty, wielkość jest dowolna. My tniemy je na kwadraty o boku ok. 6 cm. Jedno ciasto faszerujemy pieczarkami, a drugie farszem szpinakowym.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 min. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C.

Na dodatek podajemy meksykańską salsę.

Salsa :
2 świeże pomidory
1 żółta lub biała papryka
1 czerwona cebula lub szalotka
jalapeno konserwowe

kukurydza z puszki
pieprz, sól, tymianek
passata

oliwa z oliwek

Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min.


Życzymy smacznego :)

2 komentarze: